Jól halad az Innovációs Központ építése Debrecenben

A Debreceni Egyetem (DE) új létesítményének célja, hogy támogassa az innovációs tevékenységet és megalapozza a vállalkozói szemléletet. Az Innovációs Központ építését a Vezér utcai egyetemi ipari parkban kezdték el megépíteni csaknem 4 milliárd forintból.

A központ létrehozásával az egyetem célja, hogy elősegítse a kutatási eredmények gyakorlati felhasználását és támogassa a régióban az innovációs folyamatok kibontakozását és működését. Az Innovációs Központ létrehozására az államtól 3.883.389.206 forintot kaptak.
Dömötör Csaba parlamenti államtitkár 
 
Az intézmény és a kormány célja a megvalósuló fejlesztéssel, hogy a DE még jobban felzárkózzon a világ vezető felsőfokú intézményei közé.
 
Az intézmény alapkőletétele 2019 nyarán történt, de hamarosan a 2021/22-es tanévtől már birtokba vehetik a szakemberek.
 
Az Innovációs Központ több mint 5000 négyzetméteres alapterületű, háromszintes létesítmény, melynek tervezésekor fontos szempont volt a nyitottság megjelenítése, amit a tervező, a Bord Építész Stúdió Kft egy bentről kifutó fa tartószerkezettel és üveghomlokzattal ért el.
 
Az épület körbejárásakor Pósán László országgyűlési képviselő azt mondta, hogy a létesítmény bemutatja a Debreceni Egyetemet és annak vezetési filozófiáját. Úgy gondolja, hogy a felsőoktatás a tudományos kutatás és oktatás mellett szorosan kapcsolódik a gazdasági élethez, ezen belül is az innovációs tevékenységhez.
 
Dömötör Csaba parlamenti államtitkár elmondta, hogy a debreceni kutatókra a felépülő oltóanyaggyárban is számítanak. Szerinte az oltóanyaggyárnak fontos feladata lesz abban, hogy az ország ne függjön a külföldi vakcinagyáróktól. A vakcinaüzemmel kapcsolatban hozzátette még, hogy jelenleg még a tervezés fázisában van, de a nyár folyamán leteszik az alapkövét.
 
BG
Forrás: Dehir, Debreceni Egyetem
Fotók: MTI/Vajda János
A képek illusztrációk