Kiemelt jelentőségű ügy a debreceni velodrom, megvan már a helye is

Hivatalosan is az eddig tervezett pallagi terület lesz a debreceni velodrom helyszíne, amelynek megépítésére 420 millió forintot különített el a kormány. A városban épülő kerékpáros létesítményt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az állam.  

A Magyar Kerékpáros Szövetség szerint a 2018 óta húzódó velodrom építés ügyének végére most pont kerülhet. A kormány kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a debreceni létesítmény megépítését, és már át is csoportosította az ehhez szükséges összeget. Kijelölték a pallagi területet, ahová felhúzhatják a velodromot. Két éve folynak az egyeztetések, illetve az előkészítési feladatok, hamarosan pedig az építési munkálatok is megkezdődhetnek.  

 

Velodromi verseny

Velodromi verseny

 

Debrecenben nagyon népszerű sport a kerékpározás, de országosan is egyre többen pattannak kétkerekűre akár versenyszerűen is. A világszinten elismert ELIT10 menedzsment pilot programba pedig öt hazai versenyző került be, számukra elengedhetetlen a megfelelő edzési körülmények biztosítása. Magyarországra négy velodrom építését tervezik, az egyik már biztosan Debrecenben lesz. Az egyik budapesti helyszín beruházása február 8-án lépett a közbeszerzési szakaszba, így a kerékpáros sport szemmel láthatóan fellendülhet.  

Pallag városrészében a 4-es főút mellé építik a velodromot Debrecenben, a labdarúgó akadémia mellé, nagyjából húsz hektáros területre. A város polgármestere, Papp László a sportág és a város jelentősgének növekedését is várja a projekttől, szerinte a Debrecen 2030 város- és gazdaságfejlesztési stratégiájába remekül illik a velodrom megépítése.  

 

M. A. 

Forrás: mti