Kiképezték az első űrkatonákat Debrecenben

Oklevelet vehetett át az a tíz honvédtiszt Debrecenben, akik sikeresen elvégezték a Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe című tanfolyamot. Az első űrkatonák a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös vállalásában megszervezett űrtanfolyamon teljesítettek jól az egyedülálló képzés keretében.

Magyarország első űrkatonái kaptak oklevelet Debrecenben május 6-án. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára adta át számukra a megérdemelt okleveleket. A dokumentumok feljogosítják őket arra, hogy az űrhadviselésben Magyarországot képviseljék, mondta Németh, aki szerint nagy jelentősége van annak, hogy Magyarországon ilyen kiképzést kapnak a katonák. Lépést kell tartani korunk biztonságpolitikájával, az űrképzésnek később nemzetbiztonsági, gazdasági előnyei is lehetnek.  
 
 
Ferenczi Orsolya
Ferenczi Orsolya
 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, Ferencz Orsolya megköszönte a honvédek részvételét és munkáját az oklevélátadó ünnepségen. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora szerint a három hazai egyetem és a vállalatok együttműködése az űrképzésben a nemzeti összefogás eredménye.
 
Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese is részt vett az átadón. Elmondta, mekkora dicsőség és felelősség elsőként elvégezni a képzést, hiszen nincs a tisztek előtt kitaposott ösvény.  Mint előrevetítette, 2030-2040 táján a nagyhatalmak a vezetési pontokat kitelepítik a világűrbe, a felzárkózás tehát fontos a kis országoknak is.  

 

M. A. 

Forrás és fotó: MTI/ Balázs Attila