KSA: soha nem látott rendszer van kibontakozóban

Rehabilitáción alapuló, teljesen térségre szabott, új rendszert építenek ki a cívisvárosban a KórházSuli Alapítvány szakemberei a Debreceni Egyetemmel karöltve. A Debreceni Egyetem gyermekgyógyászati klinikáján van már egy bázispontjuk, ezt kívánják fejleszteni, hogy minél jobb ellátást kapjanak azok, akik igénybe veszik szolgáltatásaikat. Kezdeményezésük egyedülálló és példaértékű. 

Az új rendszer kiépítése a tartósan beteg, esetleg halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek rehabilitációját segíti gyógyászati és oktatási szempontból. A KSA közlése szerint egy-egy betegség vagy baleset utáni integrációt vállalják gyermekek esetében. Sok esetben akár hónapokig is eltarthat egy-egy kezelés, Magyarországon évente 1500-2000 gyerek lesz magántanuló ilyen esetek miatt. Közülük 600-nak segített már az Alapítvány, az új rendszer kiépítésével ezt a számot tovább növelnék.  

 

Fontos a rehabilitáció baleset után

Fontos a rehabilitáció baleset után

 

A szervezet 2020 óta van jelen Debrecenben is, a DE gyermekgyógyászati klinikáján tevékenykednek nagy sikerrel. A most kiépítés alatt álló rendszerük kifejezetten a kelet-magyarországi térségre szabott metódusokat használ majd. A komplex rehabilitációra az eddiginél is nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyermekklinikán és az alapítvány berkeiben is. Az egyetem és a KSA együttműködik a jövőben, a KórházSuli-programot beépítik a klinika ellátási rendszerébe is.

A KSA több térségi felsőoktatási intézménnyel tárgyal, hogy egy, az ELTE-n már működő KórházSuli-kurzust indíthassanak. A cél, hogy az egyetemisták köréből is csatlakozzanak önkéntesek a szervezethez, illetve megfelelő tudást szerezzenek a beteg gyerekek integrációs szükségleteiről.  

 

M. A. 

Forrás: mti