Megérkezett Debrecenbe a koronavírus elleni oltóanyag

December 30-án sikeresen szétosztották az ország 21 oltópontja közt a Magyarországra második körben érkező, hetvenezer darab vakcinát. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjába a délutáni órákban érkezett meg a szállítmány. 

A hajnali órákban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren landolt a teherszállító repülőgép 70 ezer vakcinával a fedélzetén. Az oltóanyagot azonnal raktárba szállították, ott bontották fel és szortírozták. A vakcinát szárazjéggel töltött hűtőládákban tárolták, hűtés nélkül még öt napig használhatóak probléma nélkül.  

 

Az oltóanyag

Az oltóanyag

 

Az ország 21 oltópontjára került az anyagból, többek közt Budapestre, Székesfehérvárra, Szegedre, Egerbe is jutott, más-más darabszámban. Először az egészségügyi dolgozók kapnak belőle. Az oltást meg kell ismételni 21 nappal az első beadását követően, ezért összesen 35 ezer embernek elegendő ez a mennyiség. A következő szállítmány érkezését jövő héten várják.

Debrecenben a Debreceni Egyetem Klinikai Központjába szállították a Pfizer-BioNTech Európai Unió által engedélyezett Covid-19 ellenszerét. Az első körös szállítmány még december 26-án érkezett a városba, még aznap elkezdték az oltóanyag beadását az intézményben dolgozók közt. Akkor 975 ember kapta meg az oltást.  

 

 

M. A. 

Forrás és fotó: mti/ Czeglédi Zsolt