Megkezdődött Debrecenben a Zöld Busz Program demonstrációs szakasza

Az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár bejelentette: a kormány által kezdeményezett Zöld busz program demonstrációs szakasza Debrecenben kezdődik. A mintaprojekt keretében egy hónapon át teljesen elektromos autóbusz közlekedik majd.

A kormány 56 millió forintos támogatással biztosítja, hogy az elektromos autóbuszt egy hónapon keresztül térítésmentesen próbálják ki az utasok, majd a program következő szakaszában további 800 millió forinttal támogatják az első elektromos buszok beszerzését, amelyek Debrecen flottáját is gazdagítják majd - tette hozzá Kaderják Péter. Balázs Ákos, városüzemeltetésért és környezetvédelemért felelős alpolgármester üdvözölte, hogy a cívisváros az első állomása a zöld busz mintaprojektnek, és jelezte: az elektromos autóbusz a helyi közösségi közlekedés részeként, menetrendszerinti járatként fog közlekedni szeptemberben, azt ingyenesen használhatják az utazók.
 
zoldbusz

Balázs Ákos utalt a Debrecen 2030 város- és gazdaságfejlesztési programra, amelynek fontos célja, hogy zöldebb legyen a város. A program zászlóshajó projektje a zöld busz program, a Civaqua vízgazdálkodási program, a zöld buszvárók kialakítása, a faültetési program és egy naperőmű építése. Kossa György, az elektromos buszt üzemeltető ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a Németországban készült kétajtós, alacsonypadlós autóbusz egy feltöltéssel több mint kétszáz kilométert tud megtenni.

MTI/T.D.