Meglepő sportgazdasági kutatási eredményt közöltek Debrecenben

Debrecenben rendezték meg annak a kutatási projektnek a zárórendezvényével egybekötött sajtótájékoztatót, amelyen kiértékelték a sport- és egészséggazdaság GDP-re kifejtett hatását. Három egyetem kooperációjából született meg a vizsgálatok eredménye, a kutatók közt vannak a debreceniek is.

2017 óta tart az a kutatási projekt, melynek most egy kiértékelő konferenciával tettek pontot a végére Debrecenben. A projekt A Sport-, rekreációs és egészséggazdasági kooperációs kutatóhálózat létrehozása címet viselte, és három hazai egyetem kutatásain alapult. 


A Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Széchenyi István Egyetem közös projektje a sport- és egészséggazdaság helyzetét vizsgálta, melynek során számokkal is alátámasztották a kutatási területek GDP növelő hatását. 

A kutatás természetesen nem csak a fociban merül ki

A kutatás természetesen nem csak a fociban merül ki


A 941 millió forintba kerülő kutatást Európai Uniós forrásból finanszírozták. A három egyetem kutatói az aktív sport, a wellness, a spa vagy éppen a tudatos táplálkozás egészséggazdasági hatásait vizsgálták. Kiderült, nem elég, hogy ezek az egyének egészségét is nagymértékben javítják, még az ország GDP-jét is növelik, szám szerint nyolc ezrelékkel. 


A Debreceni Egyetemen két kutatócsoport működött, ők száznyolcvankilenc tudományos közleményt adtak ki idegen nyelven és magyarul is, ötven nemzetközi konferencián vettek részt. 


A kutatás nemcsak a sportos élet gazdasági hatásaira világított rá, hanem megmutatta, hogy a három, egymástól független egyetem kutatócsoportjai milyen remek összhangban tudnak együttműködni, akár a gazdasági szféra bevonásával is. 

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Nyitókép: debrecen.hu