Mentális betegségek okait vizsgáló fejlesztésben segített egy debreceni cég

A projektet a budapesti InnovITech Kft és a debreceni UD-Genomed Kft közösen valósította meg, melyhez szakmai közreműködőként a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika is csatlakozott. Az idegrendszeri és mentális betegségek okainak vizsgálatát segítő fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 175 millió forint támogatást adott.

Az InnovITech Kft informatikai fejlesztésekkel foglalkozik, míg az UD-Genomed Kft a funkcionális genomika és molekuláris biológia területén tevékenykedik évek óta.
 
A fejlesztés segíthet kiválasztani a megfelelő kezelést
 
A közösen kifejlesztett Metagenom elnevezésű rendszerrel a bélflóra összetételét és különböző mentális megbetegedések közötti összefüggést vizsgálják. A kettőt együtt kell vizsgálni, mert összefügg, hiszen a bélflóra baktériumainak változásai a Parkinson-kór, az Alzheimer-kód vagy a Huntington-kor kialakulásához is vezethet.
 
A rendszer képes a páciensekkel kapcsolatos klinikai adatok rögzítésére, a beérkezett kísérleti nyersanyagokkal kapcsolatos feldolgozási munkafolyamatok támogatására, a mikrobiom-elemzési folyamat végigkövetésére, továbbá a klinikai és új generációs szekvenálási adatok közötti összefüggések feltárására.
 
Az automatizált elemzéssel megérthetővé válnak a szervezeten belüli kölcsönhatások és javulhat a betegek gyógyszeres kezelésének hatékonysága. Az InnovITech cég szerint azok fogják kérni az elemzést, akiknek a megfelelő kezelés kiválasztásában segítséget jelenthet.
 
A projekt teljes összköltsége 250 millió forint volt, melyhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 175 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott. A konzorcium a 2018-ban meghirdetett vállalatok kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységét támogató felhívásra jelentkezett és ennek 18,1 milliárdos keretéből kapták meg a pénzt.
 
Az eljárások újdonságtartalmáról, eredményeiről tudományos publikációban fognak beszámolni.
 
BG
 
Forrás: MTI, InnoVitech, UD-Genomed
A képek illusztrációk