Mesterséges intelligencia alapú diagnosztikai rendszer jön létre

Egy országos hálózat részeként Debrecenben is megvalósul a Neumann Medical Kft., a Delta Systems Kft., a Semmelweis Egyetem alkotta konzorcium új diagnosztikai platformja. A gerinctörés-kontroll és gerinctörés-regiszter alapját mesterséges intelligencia képezné. 

A konzorcium a Széchenyi 2020 program részeként valósítja meg az egyedülálló, országos lefedettséget biztosító gerinctörés-diagnosztikai platformot és gerinctörés-regisztert. 950 millió forint uniós támogatást kaptak rá. 

A platform automatizált és mesterséges intelligencia alapú lesz. A tervek szerint egy olyan összetett adatgyűjtő rendszert fejlesztenek ki jövő év végére, amelynek használatával az orvosok nagy mennyiségű adat segítségével mesterséges intelligencia betanítására alkalmas adatbázist hoznak lére.
 
 
Egy CT-felvétel
Egy CT-felvétel
 
 
Az MI-t gyakorlatilag betanítják majd arra, hogy a rengeteg betáplált információból tanulási folyamat révén felismerje, hogy az adott diagnózis micsoda, illetve milyen terápiát szükséges alkalmazni. Az orvosok feltöltik az adatbázisba a képeket, gerinc-CT és röntgenfelvételeket, az MI pedig eldönti az eset súlyosságát, és valós időben ad visszajelzést az orvosnak. Különbséget tesz majd a sürgős és kevésbé sürgős esetek közt.  

A munka gyorsabb, biztonságosabb lesz a rendszer által, szinte azonnal megkapják az orvosok a gépi visszajelzést és elemzéseket, nem kell a páciensnek napokat vagy heteket várnia. Személyre szabott javaslatokat tesz majd a rendszer arra, hogy kinek milyen megoldás alkalmazandó. 

A konzorcium közleménye szerint a fejlesztés célja olyan MI-alapú, automatizált döntéstámogató rendszer létrehozása, amely országszerte segíti a gerinctörések gyors és biztonságos diagnózisát. 2022 végén már be is vetik a tervek szerint, Debrecenben a Delta Systems Kft. közreműködésével valósul meg a projekt.  

 

M. A. 

Forrás: mti