Négymilliárdból épül új labor a Debreceni Egyetemen

Új kutatólaboratórium épül Debrecenben, melyben vírus- és baktérium alapú hatóanyagokat gyártanak majd. A projektet GINOP pályázaton nyert négymilliárd forint vissza nem térítendő támogatásból tudja megvalósítani a Debreceni Egyetem. 

A négymilliárd forintból olyan kutatólabor épül a Vezér utcai egyetemi innovációs parkban, ahol két egymástól elválasztott területen vírus- és baktériumalapú biológiai hatóanyagok steril gyártási technológiával történő előállítására nyílik lehetőség - mondta el sajtótájékoztatón a projekt vezetője, Pintér Ákos általános rektorhelyettes.  
 
 
Kísérleti folyamat
Kísérleti folyamat
 
 
A laboratóriumi munkák szorosan összefüggenek majd a koronavírus-járvány ellen fejlesztett magyar vakcinagyári munkálatokkal. A vírusvakcinák kutatásában lesz elsődleges szerepe a pilot labornak. Hogy bizonyos ellenszerek hatásosak legyenek, előbb a vírusok és baktériumok fehérjéit fogják előállítani a fejlesztések sikerességéhez. A vakcinagyártás mellett ez más készítmények gyártásában is segít, a szakemberek kiemelték például az inzulin előállítását.  

 

 

M. A. 

Forrás: mti