Összefogtak a magyar nyelv oktatásáért a Kárpár-medencében

A Kárpát-medencében magyar nyelvű oktatásokat tartottak a helyi pedagógusok részére.

Pályázati keretből magyar nyelvű képzéseket indítottak a Kárpát-medencében. A kihelyezett képzéseket a Debreceni Egyetem (DE), a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel és az Oktatási Hivatallal együtt valósította meg.
 

A Kárpát-medencében tartottak oktatásokat a magyar nyelv megismeréséért
 
Az elmúlt 4 évben 2,5 milliárd forint értékű pályázati forrásból erdélyi, partiumi és kárpátaljai intézményekben tartottak a magyar nyelv megismerésére vonatkozó továbbképzéseket a helyben élő pedagógusok számára.
 
A Debreceni Egyetem mindig is kiemelkedően tartotta a határon túli intézményekkel a kapcsolatokat, ami lendületet adott a pályázat sikeres megvalósításában.
 
A Kárpát-medencében megtartott oktatások agrárium, a közgazdaságtan, az egészségügy, a műszaki tudományok és az informatika területét érintették, melyek később kettős diplomát adó oktatási formává válhatnak.
 
A projekt fő célja volt a Magyar értéktár szak akkreditálása, ami jelenleg még szakirányú továbbképzési szakként indulhatott el az agrár-, a bölcsészet-, a gazdaság-, a hit-, a társadalom-, a jogi- és a sporttudományok mellett a műszaki-, művészeti és a pedagógusképzés területét átfogó 42 tantárgy elkészítésével.
 
"A szak egésze, és a tantárgyak akár egyenként is elérhetők a beiratkozottak számára távoktatás keretében. A beiskolázás elkezdődött és a tapasztalat azt mutatja, hogy az érdeklődés ígéretes a határon túli magyarság mellett a régen kivándorolt magyarság leszármazottai, valamint a különböző külföldi országokban élő magyarok körében egyaránt" – emelte ki Forisek Péter, a DE Tanárképzési Központjának főigazgatója.
 
A távoktatási rendszer technológiai hátterét a Debreceni Egyetem Multimédia és E-learning Technikai Központja (METK) valósította meg.
 
BG
Forrás: MTI,Debreceni Egyetem
A képek illusztrációk