Papp László beharangozta a Civaqua létrehozását

Papp László, Debrecen polgármestere a Föld napján tartott sajtótájékoztatót, melynek keretében méltatta a városban létrejött zöld kezdeményezéseket és a megvalósult fenntartható programokat. Kiemelte, hogy a Civaqua program első ütemének megvalósítása hamarosan megkezdődhet, amelynek köszönhetően a Nagyerdőt a Tisza látja majd el vízzel.  

Néhány éven belül a Tisza vize élteti a Nagyerdőt - fogalmazott a polgármester az összegző sajtótájékoztatóján. A program első ütemének megvalósítása hamarosan megkezdődik, Debrecen vízutánpótlása fenntarthatóbbá válik általa. A Nagyerdőben van Magyarország első vidéki állatkertje is, amely akár már a jövő héten látogathatóvá válhat.  

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban nyilatkozta, hogy ha jövő hét közepéig meglesz a négymillió oltott személy Magyarországon, akkor nemcsak a vendéglátó egységek teraszai, hanem egyéb szolgáltatásokat is megnyitnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt. Ezesetben többek közt az állatkertek is várják majd a látogatókat. A debreceniben összesen tizenhét hektáron mutatják be öt földrész 170 fajának mintegy 900 egyedét Papp László szerint, aki bízik az átoltottsági arány növekedésében.  
 
 
Az állatkert lakói már várják a látogatókat
Az állatkert lakói már várják a látogatókat
 

Debrecenben más fronton is odafigyelnek a fenntarthatóságra, a környezetvédelem kereteit a zöld város programon belül rögzítették. Papp kiemelte, hogy ehhez az elsők közt csatlakozott az állatkertet is üzemeltető kultúrpark. Többek közt gondoskodnak a szelektív hulladékgyűjtésről, valamint nem árusítanak egyszer használatos műanyag termékeket, 2030-ig pedig lecserélik a járműveiket elektromos verziókra. 
 
Az emberiség 1970 óta tartja április 22-én a Föld Napját, Magyarországon harmincegyedik alkalommal szerveznek országszerte környezettudatos programokat annak jegyében, hogy tudatosítsák a lakosságban a környezetszennyezés káros hatásait. A programok közt szerepelnek olyanok, amelyeken keresztül tenni lehet az egészségesebb ökoszisztémáért, ilyen például a Fenntarthatósági Témahét, melyen Áder János köztársasági elnök is előadott sokak mellett. 

 

M. A. 

Forrás: mti

Fotó: Papp László/ Facebook