Rejtélyes jelenségek nyomai után kutatnak Debrecenben

A debreceni Atommagkutató Intézet munkatársai többezer éves fák évgyűrűit vizsgálva próbálnak rájönni, miért kiugróan magas az ilyen idős fák szén-14 izotóp koncentrációja. A kutatás az ETHZ AMS Zürich laboratórium közreműködésével zajlik, és nagy tudományos érdeklődés övezi.  

Az extrém magas radiokarbon szintek általában akkor alakulnak ki, ha emberi beavatkozás történik, például a XX. századi atomfegyver-kísérletek esetében. A kutatók viszont többezer éves, több kontinensről származó faévgyűrűket vizsgálva is kimagasló szén-14 izotóp koncentrációt fedeztek fel, amelyre egyelőre nem találni megnyugtató választ.  

 

Évgyűrűk

Évgyűrűk

 

A jelenséget Miyake-eseményként tartják számon. Miyake egy kutató volt, aki első ízben fedezte fel 2012-ben egy időszámításunk szerinti 775-ből származó fában az akkumulálódott, radioaktív C-14-et. Azóta már többször találkoztak a jelenséggel. Most a világszintű kutatásban résztvevő debreceni szakemberek is publikáltak megfigyeléseikről.  

A világ vezető C-14 laboratóriumai szisztematikus kutatást folytatnak, ennek része a debreceni kutatás is. Véleményük szerint a kozmikus eredetű sugárzási szint nőtt meg extrém mértékben, például egy Földhöz közeli szupernova robbant fel, esetleg extrém erős napkitörés történt. A C-14 ilyen mértékű emelkedését csak speciális, igen ritka műszerrel lehet mérni, amelyből egy a debreceni Atommagkutató Intézetben van.  

 

M. A. 

Forrás: mti