Robotikai fejlesztésekre született megállapodás Debrecenben

A Debreceni Egyetem (DE) műszaki kara és az Enjoy Robotics Zrt együttműködési megállapodást kötött a hazai robotikai ipar megalapozására vonatkozóan.

Az együttműködési megállapodás célja, hogy megalapozza Magyarországon a robotikai ipar hosszú távú fejlesztéseit.  A robotika meghonosítása Magyarországon azt a célt szolgálja, hogy pótolják az egészségügy és a vendéglátás területén a munkaerőt.
 

Pár éven belül több ezer robot lesz elérhető Magyarországon
 
Az Enjoy Robotics Zrt eddig háromféle robotot fejlesztett ki: egy pincért, nővért, valamint egy kórházi fertőtlenítő munkát végző robotot.
 
Az együttműködésnek köszönhetően bővítik a Debreceni Egyetem képzési kínálatát, így a hallgatók elméleti tudásukat a gyakorlatban is kipróbálhatják.
 
Magyarországon pár éven belül több ezer robot lesz elérhető, élesedni fog a nemzetközi verseny, emiatt csak a kreatív és magasan képzett mérnökök biztosíthatják a hazai robotgyártás versenyképességét. A robotika legdinamikusabban fejlődő ága a szociális robotika lesz, akár tízszerese is lehet a hagyományos ipari robotokéhoz képest.
 
BG
Forrás: MTI, Dehír
A képek illusztrációk