Sikeres a DebrecenMob, lemérték a kilométereket

Az EDC város- és gazdaságfejlesztési központ 2020 őszén felhívást tett közzé, amellyel a debreceni fenntartható közlekedési lehetőségekre hívják fel a figyelmet. A DebrecenMob sikeres volt, és rendkívüli összesítő eredménnyel zártak decemberben, melynek adatait január 29-én tette közzé a szervezet.  

A DebrecenMob, mint a neve is mutatja, egy mobil alkalmazáson alapuló projekt a fenntartható közlekedés népszerűsítésére. A projekt időtartama alatt a résztvevők minden hónapban új, közlekedéssel összefüggő kihívásba kapcsolódhattak be. Folyamatosan lehetett csatlakozni a projekthez, így bármelyik debreceni lakos része lehetett a felmérésnek.  

A tavalyi év szeptemberétől decemberig tartott a projekt, ezalatt a szervezők lemérték, pontosan hány kilométert tettek meg a versenyzők, és ez milyen hatással volt a környezetre és a város levegőjének tisztaságára. Az EDC adatai szerint 138 ezer kilométert tett meg fenntartható közlekedéssel az ezer résztvevő. Negyvenkétezer kilogramm széndioxiddal kevesebb került így a levegőbe.

 

Applikáció volt a projekt motorja

Applikáció volt a projekt motorja

 

A projektben résztvevők egy-egy feladat elvégzése után ajándékot kaphattak, amelyeket helyi vállalkozások ajánlottak fel. Az appon keresztül bemutathatták termékeiket, így ez nekik is gyümölcsöző reklám lehetett. A fenntarthatóság egyik alappillére a környezettudatos közlekedés mellett a lokális vásárlás. A támogató vállalatok közt volt az NI Hungary Kft., az RR Donnelley Kft., az Oerlikon Eldim (HU) Kft., a Schaeffler Magyarország, a Krones, a BMW Group és a Debreceni Egyetem is. A vállalatok versenyzőként is csatlakozhattak.  

A szervezet Debrecen városvezetésével együttműködve hajtotta végre a projektet, melyet az EIT Urban Mobility finanszírozott. A program a fenntarthatóságon túl még adatgyűjtési célt is szolgált, melyek a jövőben nagy segítségére lehetnek például a város gazdasági szereplőinek, a közlekedési hálózatnak vagy más vállalatok számára is.  

 

M. A. 

Forrás: mti