Szociális robotokról tartottak előadást Debrecenben

A szociális robotok fejlesztési lehetőségeiről tartottak előadást debreceni középiskolásoknak.

A debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban tartott előadást a szociális robotok fejlesztési lehetőségeiről Korondi Péter professzor.
 
A robotokat meg kell tanítani "helyesen viselkedni"
 
A Debreceni Egyetem (DE) Műszaki Karának (MK)a következő években kiemelt kutatási területe lesz a szociális robotok fejlesztése. A „Lehetnek-e érzelmei a jövő intelligens gépeinek, avagy hogyan változtatja meg az életünket a robotika?” címmel tartott előadást a MTA Debreceni Akadémiai Bizottság Műszaki Szakbizottsága és a DE MK Mechatronikai Tanszék közösen szervezte.
 
A DE MK tanára előadásában felhívta a fiatalok figyelmét a matematika és informatika területre, valamint külön szót emelt arról, hogy a robotok többek között képesek különböző szociális igények kielégítésére is, amire meg kell őket tanítani.
 
Jelenleg sok területen működnek szociális robotok: szállodákban, éttermekben, kórházakban, otthonokban, és a jövőben nagy igény lesz arra, hogy túllépjenek a „gépies viselkedésen”, és képesek legyenek reagálni a környezetükben történő eseményekre, vagy akár az emberek viselkedésére, érzelmi állapotára.
 
Az etorobotika területén végzett jelenlegi kutatások a gazda-kutya kapcsolatának leírásával és modellezésével próbálnak módszereket találni arra, hogy a robotokat megtanítsák „helyesen viselkedni”.
 
BG
Forrás: Dehír, Debreceni Egyetem
A képek illusztrációk