Táborokat tartanak a DSZC Digitális Alkotóműhelyében

A járványhelyzet javulása lehetővé tette, hogy a Debreceni Szakképzési Centrum digitális közösségi alkotóműhelyében ingyenes nyári táborokat szervezzenek.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, hogy egy szakmai fejlesztő projekt keretében digitális közösségi alkotóhelyeket hoztak létre, mellyel a szakképzést tudják népszerűsíteni. A műhelybe közel 100 millió forint értékben vásároltak informatikai, gépészeti, faipari és könnyűipari eszközöket, amivel be tudják mutatni az egyes szakmákat. A tanulók megismerkedhetnek a CNC-technológiával, a 3D nyomtatással valamint a LEGO-programozással is. A táborokat azért szervezték meg, hogy a gyerekek hírét vigyék a foglalkozásoknak. Bíznak benne, hogy a későbbiek során olyan rendezvényeket és tanév-közbeni foglalkozásokat tarthatnak meg, melyek idomulnak a digitális közösségi alkotóműhely szelleméhez.
 

A gyerekek többek között megismerkedtek a 3D nyomtatóval is 
 
A táborokat július és augusztus hónapra elosztva tartják meg.
 
Az első "Autózz a mobiloddal" elnevezésű tábort 2021. július 12-16 között 12 gyermek részvételével, a Burgundai utcai Digitális Közösségi Alkotóműhelyben tartották. Itt a gyerekek megtervezték a kisautók platformjait,megismerkedtek a 3D nyomtatás alapjaival, Inkscape-ben szerkesztettek, lézert vágtak, áramköröket építettek. Megtanulták hogyan kell a mikrovezérlőt programozni és megismerték az Ardunio Uno vezérlőt. Megszerzett tudásukkal Wifin keresztül megépítették a mobiltelefonnal vezérelt kisautóikat.
 
A második SZUPERHŐSÖK – Digitális történetmesélés tábort 2021.július 19-23 között tartották, ahol 11 gyerek vett részt a programokon. A tábor első napjától a szuperhősök körül forgott minden. A gyerekek az első táborhoz hasonlóan megismerkedtek a 3D modellezés alapjaival, az Inkscape programban való rajzolással, továbbá vektorizáltak és a lézervágót is kipróbálták. A szuperhősök szimbólumait a Tinkerpcad programban megtervezték és kinyomtatták mindenkinek a jelét. A szuperhősök történeteit a gyerekek blogon keresztül, digitálisan mesélték el. A táborban készítettek még stoyboxot, amiben a lézervágott rajzokat ledszalagokkal díszítették fel. A diákok megismerkedhettek a mikrovezérlés alapjaival, majd a szuperhősök képességeit micro-bit vezérlőre programozták.
 
A harmadik tábor Kreatív tábor elnevezéssel 2021.augusztus 9-13 között tartják, itt a debreceni virágkarneválra a ruhájukat varrással, 3D nyomtatóval és lézervágó segítségével állítják össze.
 
BG
Forrás: Haon, DSZC
A képek illusztrációk