Távolsági autóbuszt fejlesztettek ki Debrecenben

Az Inter Traction Electrics Kft által Debrecenben kifejlesztett Mercedes-Benz REFORM 600 IC típusú távolsági autóbuszt mutatták be a Nagyerdei Stadionban.

A 14 típusból álló REFORM autóbuszcsalád legújabb modelljét a Mercedes-Benz REFORM 600 IC-t a Debrecenben gyártották és bemutatták a Nagyerdei Stadionban.
 
A képen bal oldalt Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára
 
Az eseményen részt vett Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Kijelentette, hogy az Inter Traction Electrics Kft. által gyártott járművek hozzáadott értéket tartalmaznak, így a bemutatásra került Mercedes-Benz REFORM 600 IC típusú távolsági autóbusz hazai sikernek számít. Szerinte a fejlesztés jó példája a nemzetközi technológia, a hazai vállalat és egy felsőoktatási intézmény együttműködésének. Hozzátette még, hogy a kormány munkaalapú társadalmat hozott létre, ahol a magyar családokra, vállalkozásokra és a dolgozók szakértelmére építettek. A járványt követően a magyar gazdaság teljesítménye meghaladja a válság előtti szintet.
 
Az IKT Holding, az Inter Traction Electrics Kft anyavállalata Debrecenben a Határ út mentén épített először egy kisebb buszgyárat, de közeljövőben tervezik, hogy a Déli Ipari Parkban egy nagyobbat építenek, amihez már megvették a területet.
 
Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az autóbusz alváza és 260 kW-os, 1400 Nm nyomatékú EURO6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotorja a Mercedes gyártmánya, de a jármű külsejét, műszaki felépítését a Debreceni Egyetem oktatóival együtt tervezték. A motor többek között ABS és ESP rendszerek mellett sávelhagyás figyelővel, járműkövető szoftverrel és vészfék-asszisztenssel felszerelt.
 
Az autóbusz 13 méter hosszú, 2,5 méter széles és 3,4 méter magas. A jármű utastere 56 férőhelyes és többféle kényelmi funkcióval szerelték fel: az üléseknél érintőkapcsolós LED olvasólámpával, okostelefon tartókonzollal, fedélzeti Wi-fivel, USB töltőajzattal, vezeték nélküli töltővel, továbbá felállás nélküli, kézre eső, vezeték nélküli leszállásjelzővel.
 
Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora kifejtette, hogy a helyi iparági szereplők elfogadták az egyetemeket központi szereplőnek, ennek eredményeképp sikerült ötvözniük a tudományos munkát az ipari munkakultúrával.
 
Papp László, Debrecen polgármestere jelentős eseménynek tartja az új autóbusz bemutatását, mert bizonyítéka a magyar gazdaság versenyképességének, a vállalatok és szakemberek tudásának és teljesítményének. Hozzátette még, hogy az IKT Holding 600 fős munkaerőállományából 350 fő Debrecenben dolgozik.
 
BG
Forrás: MTI, Dehír, Inter Traction Electrics Kft közösségi oldala
Képek: MTI/ Czeglédi Zsolt