Több éves kutatás-fejlesztési projekt fejeződött be a Debreceni Egyetemen

A PREMED Pharma Kft és a Debreceni Egyetem (DE) 4 évvel ezelőtt kialakított konzorciumában a Humán szövetpótlásra alkalmas különböző tulajdonságú gél alapú biomatrixok és azok előállítására szolgáló technológiák fejlesztését kutatta.

A Széchenyi 2020 program keretében 1 milliárd 179 ezer 986 Ft vissza nem térítendő támogatásból 4 éven keresztül a szaruhártya és csontszövet mesterséges pótlására irányuló kutatás-fejlesztési projektet valósítottak meg. 
 
A csontpótló anyagnak serkentő hatása van a gyógyulásra 
 
A PREMED Pharma Kft és a DE közösen olyan új technológiákat dolgoztak ki, melyekkel előállíthatnak optikai tulajdonságú traszparens géleket, és bioaktív aerogéleket.
 
A konzorciumi partnerek bejelentették: "Ezeknek az anyagoknak az orvosi alkalmazhatóságát állatkísérletekben tanulmányozták úgy, hogy kidolgoztak egy olyan modellt, műtéti eljárást, valamint implantátumot, amellyel megítélhetővé vált a projekt keretében kifejlesztett és szemcse formában gyártott új csontpótló anyag biológiai hatékonysága."
 
A kutatások során vizsgálták, hogy a csontpótló anyagnak milyen hatása van a csont gyógyulására és a csont benövésére. Az eredmények igazolták a csontpótló anyag serkentő hatását és immunológiai semlegességét.
 
A projekt eredményeként olyan kutató-fejlesztő háttér valamint orvosi fejlesztés jött létre, mely egyedülálló lehetőséget teremt az aerogél alapú intelligens szövetpótló anyagok előállítására, azok in vitro és in vivo vizsgálatára, laboratóriumi szintű termelésére, állatkísérletekben történő kipróbálására.
 
 
BG
Forrás: MTI, PREMED Pharma Kft
A képek illusztrációk