Több mint 600 munkahelyet hoz létre egy dél-koreai vállalat Debrecenben

A dél-koreai EcoPro Bm Debrecenben hozza létre új gyártóüzemét, ahol elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges katódot gyártanak majd.

Az EcoPro beruházása 264 milliárd forintba kerül, mellyel több, mint 600 munkahelyet teremtenek a városban.
 
A Déli Gazdasági Övezetben felépülő gyár két éven belül fog termelni, viszont teljes kapacitással csak 37 hónap múlva fog üzemelni. Az üzemben évente 108 ezer tonna katód alapanyagot gyártanak majd, ami 1,35 millió elektromos autó akkumulátorához lesz elég.
 
Elektromos autók akkumulátoraihoz gyártanak majd katódot Debrecenben
 
A beruházásért éles nemzetközi verseny zajlott, amihez a magyar kormány vissza nem térítendő támogatást nyújt a dél-koreai vállalatnak. Az összeget a későbbiek során hozzák nyilvánosságra.
 
Az EcoPro Bm vállalat volt az első a világon, amelyik képes volt 80 százalékos nikkeltartalmú katódok előállítására. Ugyanezeket a termékeket fogják a debreceni üzemben is gyártani, emiatt felértékelődhet a város szerepe az elektromos ipar területén.  
 
Az EcoPro BM vállalatot 1998-ban Dél-Koreában alapították. A cég két fő tevékenységi köre a környezetvédelmi és IT/energia. A cég történetének legnagyobb értékű beruházását Debrecenben valósítják meg.
 
BG
Forrás: Dehír, MTI
A képek illusztrációk