Továbbfejlesztik a debreceni repteret

A debreceni repülőtérre új terminált és új kifutópályát, gurulóutakat építenek, valamint egy kisgépes zónát is kialakítanak pár éven belül.

A Debreceni Önkormányzat 2021 szeptemberében írt ki közbeszerzési eljárást a Debreceni Nemzetközi repülőtér új terminálépületének, valamint futópályájának és hozzá burkolt felületek megtervezésére. A pályázatot 7 induló közül a BORD Építész Stúdió Kft terve nyerte.
 
Új terminált építenek
 
A tervpályázat díjazására 16 és fél millió forintot különítettek el, a legmagasabb díj nettó 7 millió forint volt, a második helyezettek 3,5-3,5 millió forintot nyertek, a harmadik helyezett másfél millió forintot.
 
Debrecenbe kiemelten sok vállalkozás és beruházás valósul meg, emiatt indokolt a repülőtér befogadóképességének bővítése. A település vezetése és a kormány tárgyalásokat folytatnak arról, hogy az állam többségi tulajdonosként belépne a repülőteret működtető Debreceni International Airport Kft-be. Ezzel kapcsolatban 2022. januárban születik meg a döntés.
 
A repülőtér futópályájának és termináljának építését már korábban is tervezték. A pandémia előtti időszakban 2019-ben 600 ezer fő volt az utasforgalom, 2020-ban viszont 120 ezer főre csökkent a forgalom. Bíznak benne, hogyha vége a járványnak újra sokan veszik igénybe a repülőteret, amihez szükség lesz az új terminálépületre.
 
BG
Forrás: MTI, Dehír
A képek illusztrációk