Új molekulát fedeztek fel a Debreceni Egyetemen, szívgyógyszer készülhet belőle

Új molekulát fedezett fel a Debreceni Egyetemen (DE) IRONHEART-kutatócsoportja, melyből gyógyszert készíthetnek a szív-és érrendszeri betegségek kezelésére.

Hazánkban a szív- és érrendszeri megbetegedések vezető haláloknak számít, mely az életminőség romlásában egy nagyon fontos rizikófaktor. Emiatt az IRONHEART-program célja a megelőzési és kezelési lehetőségek feltárása volt.
 
Már klinikai vizsgálati fázisban van az új molekula
 
A Debreceni Egyetemen alakították ki a szívbetegségek egyik nemzetközi központját, mely a koraszülöttek érbetegségeitől kezdve felfedi az idős és súlyosan beteg emberek gondjait.
 
Balla György akadémikus, egyetemi tanár, a projekt szakmai vezetője elmondta: "A projektünk azért egyedülálló, mert az alapkutatást klinikai vizsgálatokkal együtt végezve elemezte az összefüggéseket. Azért is különleges, mert az országban egyedülálló módon programjaink földrajzilag egymás mellett, közvetlen közelségben működtek, és az elméleti intézetek, klinikák így együtt dolgozhattak".
 
Az IRONHEART- program 4 évig tartott. Legfontosabb eredményük, hogy a kutatók egy molekulát (BGP-15) találtak, melyből gyógyszert is készíthetnek a jövőben. A klinikai vizsgálatok már zajlanak, az eddigi eredmények meggyőzőek.
 
Csanádi Zoltán egyetemi tanár, az aritmia alprogram vezetője kiemelte, hogy klinikai humánvizsgálatok során a gyógyszermolekula biztonságosnak tűnik a kardiális aritmiák kezelésében. Bíznak benne, hogy hamarosan vizsgálhatják a szívelégtelenség relaxációs zavarral járó formájában is.
 
Az IRONHEART-program egy új gyógyszermolekulával gazdagította a tudományt egy olyan területen, ahol eddig hatékony gyógyszer még nem volt. Ez hatalmas eredmény a Debreceni Egyetem és a kardiovaszkuláris tudomány számára.
 
Az IRONHEART-program egyik alprogramja az onkológia volt. Az emberi daganatok érrendszere agresszív hatással van a növekedésre, az áttétek kialakulására. A kutatók emiatt a daganatot tápláló erek elpusztítását és az érfejlődés gátlását is vizsgálták. A négyéves program ideje alatt laboratóriumi eljárásokat, módszereket is kidolgoztak, melyek a rutindiagnosztika mindennapi részévé válhatnak.
 
Az IRONHEART- konzorciumban 11 kutatócsoport vett részt, 2 akadémikus, 9 MTA doktor irányította az alprogramokat. A projektben több mint 130 szakember dolgozott és közel 100 nemzetközi, magas színvonalú tudományos dolgozatot készítettek.
 
A szakmai vezetők fontosnak tartják a tudományos utánpótlás kinevelését, ezért a kutatásban résztvevő magasan teljesítő kutatókat az egyetemen foglalkoztatják tovább. Számukra a kutatói életpályamodellt biztosítják.
A programot 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással valósították meg.
 
BG
Forrás: MTI