Visszakerültek a kollégiumok a Debreceni Egyetemhez

Ismét egyetemi tulajdonba került több kollégium, így a debreceni Campus Hotel és a Kossuth Lajos I.-II.-III. Kollégiumok is a Debreceni Egyetem vagyonkezelésébe kerültek. A kormány a régi konstrukció alól kiváltott egyetemeket 27 milliárd forinttal támogatja.  

Összesen közel hatezer férőhely került vissza az egyetemekhez egy tavaly év végi kormánydöntés értelmében. Erre az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint azért volt szükség, mert a felsőoktatás szabadságának egyik alapköve az intézmények önálló gazdálkodása.  

 

Kollégiumi épület

Kollégiumi épület

 

Több kollégiumi épület került vissza a felsőoktatási intézmények tulajdonába, ez az egyetemeknek is kedvezőbb anyagi helyzetet biztosít. Az eddigi konstrukció alapján az egyetemek könnyebben eladósodhattak, sok esetben ez meg is történt. Jogi felülvizsgálatot követően a kormány ennek felszámolásáról döntött.

Hét egyetem tulajdonába helyezték vissza a kollégiumi férőhelyeket. A Debreceni Egyetemhez visszakerült a Campus Hotel és a Kossuth Lajos I.-II.-III. Kollégiumok. Emellett a Budapesti Corvinus Egyetem és Szent István Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, az egri Eszterházy Károly Egyetem, a Miskolci Egyetem, a veszprémi Pannon Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szent István Egyetem kapott vissza kollégiumokat.   

 

M. A. 

Forrás:mti