Vízműhálózat és vasút fejlesztése kapott zöld utat Debrecenben

Fejlődhet a cívisváros vízműhálózata és vasúti infrastruktúrája is a kormányzati döntések következtében – jelentette be Papp László polgármester.

A kormánydöntéseknek köszönhetően fejlődhet Debrecenben a vízműhálózat, valamint a vasúti infrastruktúra – mindez a város lakosságát és gazdaságát is egyaránt szolgálja – tudatta közösségi oldalán Papp László polgármester.
 
A Magyar Közlönyben április 28-án jelent meg a kormányhatározat, mely összesen – kormánydöntés alapján – több mint 170 milliárd forint fejlesztési forrást dedikált Debrecen fejlesztésére. Ennek ipari, gazdasági vonatkozásai egyaránt vannak, az iparterületekhez kapcsolódóan, s vannak lakosságai vonatkozásai is.
 
Mint azt Papp László sajtótájékoztató keretében elmondta, mindig is - egyensúlyra törekedve - azt az álláspontot képviselték és kérték a kormánytól, hogy ne csupán gazdasági fókuszú vízközmű-fejlesztésről vagy fejlesztésről beszéljenek, hanem olyanokról is, amelyek a város polgárainak életét jobbá, kiszámíthatóbbá és könnyebbé teszik.
 
Vízműhálózat és vasút fejlesztése kapott zöld utat Debrecenben
Vízműhálózat és vasút fejlesztése kapott zöld utat Debrecenben
 
A jelen fejlesztési csomag keretében Debrecen megkapja azt a forrást, mellyel tervezni és kivitelezni tudják - a szennyvíztelep fejlesztése kapcsán - a szürkevíz-előállítás feltételeit.
 
A kormánnyal és vízügyi szakemberekkel közösen kidolgozott víziközmű-fejlesztési program a város gazdaságfejlesztési folyamataival összhangban hosszú távon garantálni tudja a város fenntartható működőképességét és a lakosság ellátásbiztonságát – hangzott el a sajtótájékoztatón.
 
A program 2023 és 2026 közötti időszakra vonatkozik – mira a város nagyobb iparterületein üzembe állnak a nagyobb vízfogyasztású egységek, biztosítva lesznek a szürkevíz-kapacitás feltételei.
 
Jelentős fejlesztés előtt áll tehát Debrecen vízhálózata és vízgazdálkodási rendszere, mely összhangban van a városstratégiával, a város növekedésével és fejlődésével.
 
Papp László beszámolt a sajtótájékoztatón arról is, hogy a kormányhatározat másik része a vasútfejlesztésre vonatkozik: megtörténik majd a Debrecen és Balmazújváros közötti vasútvonal villamosítása. A két település között van Kelet-Magyarország egyik legnagyobb gazdasági övezete.
 
A polgármester kiemelte: ezt a területet jelentős munkaerő-áramlás érinti majd, Balmazújváros Debrecen szomszédtelepüléseként komoly munkaerő-kapacitást jelent a debreceni gazdaság szempontjából, ezért a fejlesztés elengedhetetlen.
 
B.A.