Átadták Létavértesen a szennyvíztelepet

Korszerű és környezetkímélő szennyvíztelepet adtak át Létavértesen. A több mint 3,6 milliárd forintból megvalósult beruházás védi a vízbázist és segíti a talaj regenerációját.

A létavértesi szennyvíztelep létrehozását a KEHOP-2.2.2-15-2015-00001 Északkelet-magyarországi szennyvízelvezetési és kezelési fejlesztési program keretében 100 %-os támogatási intenzitás mellett, 3 milliárd 658 millió forintból valósították meg.
 
A beruházás hatással van a települések népességmegtartó erejére is
 
A  Kelet-magyarországi hat helységet érintő (Létavértes, Hajdúhadház, Téglás, Kemecse, Vasmegyer, Tiszarád) beruházás hatással van a települések népességmegtartó erejére.
 
A szennyvíztisztító telep naponta ezer köbméter szennyvíz megtisztítására képes, melyhez 33 kilométer vezetékhálózat, 13,5 kilométer bekötővezeték, 3,8 kilométer nyomóvezeték, 550 tisztítóakna és 14 új akna csatlakozik.
 
Menyhárt Károly, Létavértes polgármestere elmondta, hogy 30 év alatt 5. alkalommal próbálták a szennyvízelvezető-rendszer és a hozzá tartozó tisztítómű létrehozását megvalósítani. A komplexumot 1 éve használják, de a járványhelyzet miatt tolódott a hivatalos átadás.
 
Tasó László országgyűlési képviselő szerint: "Ez egy olyan beruházás, amely lehetővé teszi a továbbiaknak a megépítését. Ugyanis, ha nincsen szennyvizes beruházás, nincsen csatornázás, akkor nincsen útépítés sem, ezek egymásra épülnek. Olyan forrásokat nem engedünk felhasználni útépítésre, ahol a közművek nincsenek még benne a földben."
 
BG
Forrás: Létavértes, Dehir, Haon
A képek Youtube