Balmazújvárosban álláskeresőket képeztek át száraztésztagyártásra

A DelFin Társadalmi vállalkozások támogatása mintaprojekt első megvalósítása a képzés.

2020 augusztusban partnerként csatlakozott a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat az Interreg Central Europe Programból finanszírozott DelFin projekthez. A program célja a pénzügyi ökoszisztéma fejlesztése a vidéki térségek társadalmi/szociális vállalkozásainak támogatása.
 
A Megyei Önkormányzat elkötelezett minden olyan kezdeményezés iránt, amely segíti a társadalom innovációját, a vállalkozások előmozdítását és a hátrányos helyzetűek lehetőségeinek kiaknázását, továbbá erősíti a helyi közösségek együttműködését. A most záródó DelFin projekt ezeket a célokat szolgálja- jegyezte meg Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke a projekt online záróeseményén. Gondolatait folytatva hozzátette, hogy a közös tanulás lehetősége nemcsak lelkesítő, de hatékony is. Az együttműködés eredményeként született innovatív ismeretek és aktív támogatás segíti az önkormányzat szakmai elképzeléseit és stratégiáinak megvalósítását, a vállalkozások fejlesztése és működésének támogatása érdekében.
 
 
A DelFin projekt 2020. szeptember és 2021 márciusa közötti időszaka alatt, 12 társadalmi célú vállalkozás különböző pénzügyi, online marketing, értékesítés támogatási workshopon vehettek részt, idén januártól pedig egyéni mentorálásban is részesültek. A projektzáró eseményen pedig bemutathatják tevékenységüket és ismertethetik terveiket- fejezte be Pajna Zoltán.
 
Álláskeresőkkel indult
 
A 12 csoportból végül heten készítették el néhány perces üzleti bemutatójukat, amit bemutattak és egy zsűri értékelt. Az első helyen a Balmaz Tésztagyártó Szociális Szövetkezet végzett, a másodikon az Érmellék centrum, a harmadikon pedig a Fény Felé Alapítvány.
 
Különdíjas lett a Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület. A DelFin jövő évi projektzáróján ők vehetnek majd részt.
 
A társadalmi vállalkozás azt jelenti, hogy olyan termékük vagy annak előállítási módja van, amely valamilyen társadalmi célt szolgál. A legjobb esetben pedig a kettő együtt jár- zárta gondolatait Karácsonyi Judit projektmenedzser. Példaként hozta fel a balmazújvárosi vállalkozást. Ők úgy kezdték, hogy álláskeresőket képeztek át száraztésztagyártásra, most pedig már egészséges táplálkozást segítő tésztákat készítenek. Ezeket a termékeket az egyetemen is bevizsgálják. A másik ilyen példa a Fény Féle Alapítvány, ahol megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak, és különböző termékeket állítanak elő. 2020 márciusában, amikor berobbant a járvány, akkor ráálltak a maszkok készítésére. Számukra az előállítás egy társadalmi cél, amivel munkát adnak a megváltozott egészségi állapottal élőknek.
 
Jó gyakorlatok ismertetése
 
Karácsony Judit projektmenedzszer szerint ezek a projektek olyan vállalkozások, melyek olyan társadalmi hiányosságokra jelentenek megoldást, amivel az állam, kormány és mások nem tudnak megoldani. Emiatt nehéz megfogalmazni, hogy milyen hasznot jelentenek.
 
A Fény Féle Alapítványnál a megváltozott egészségi állapotúaknak adnak munkát, míg a Balmaz Tészta újításánál az egészséges életmód került előtérbe. Ezeket csak akkor tapasztalhatjuk meg, ha naponta ilyen típusú szolgáltatóknál és vállalkozásoknál vásárolunk. Nem beruházási projekteket támogató interreges pályázatokra régiók és egyetemek nevezhetnek csak. Itt egy cél van a közös tanulásé. Azért utaznak egymáshoz, hogy a jó gyakorlatokat átvegyék és továbbadják a másiknak - összegezte gondolatait Karácsony Judit.
 
BG
Forrás:   Haon