Berettyóújfalun átadták a felújított zsinagógát

Berettyóújfalun átadták a felújított zsinagógát, mely a Széchenyi 2020 program keretében, 495 millió forint európai uniós és 275 millió forint állami támogatásból valósítottak meg.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint fontos a zsidó-keresztény gyökerek ápolása szempontjából a beruházás. Úgy gondolja, hogy a kormány szerint a hitnek helye van a modern világban.
 
Az átadó ünnepség
 
Az államtitkár szerint a megújulás és újrakezdés az a két fejlemény, amely megteremtette az alkalmat arra, hogy megünnepeljék a magyar-zsidó közösség egy újabb darabjának helyreállítását a városban.
 
A koronavírus járvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy a magyarok bebizonyították, hogy sok a felkészült ember, ha baj van.
 
"Magyarország szuverén állam módjára, saját valós érdekeit és a politikai realitásokat szem előtt tartva volt képes dönteni a vakcinák beszerzéséről" - mondta, hozzátéve: ez tette lehetővé, hogy Magyarország a lakosság átoltottságát tekintve az Európai Unió élvonalába tartozik, így "bátran belefoghatunk az ország újraindításába".
 
Az államtitkár szerint a nemzet hosszútávú befektetése a tudomány, oktatás és az egészségügy. Szerinte az előző válságok idején a baloldali kormányok ellenkező utat jártak be, mert kivették a pénzt ezekből a szektorokból, ők pedig plusz forrásokat tesznek bele.

Úgy gondolja, hogy nem szabad engedni a csábításnak, hogy a vallás és tudomány egymással szemben áll. Mind a kettőre szükség van ahhoz, hogy a következő évszázadokban is sikeres legyen a nemzet.
 
Az államtitkár röviden utalt a nemzetszocializmusra, mely az európai zsidó nép kipusztítását tűzte ki, míg a baloldal által kreált kommunista párt más alappal, de a zsidó és keresztény kulturális alapokat akarta elpusztítani hazánkban és Kelet-Közép-Európában.
 
Ezek a történések odáig vezettek, hogy az egyre csökkenő számú hitközösség 1965-ben már nem tudta fenntartani a zsinagógát Berettyóújfaluban. Az államtitkár hozzátette, hogy a magyar kormány történelmi felelősségének tekinti a zsidó-keresztény kulturális örökség és a szabad vallásgyakorlás védelmét.
 
Ennek köszönhető, hogy országosan több imaház és imaterem megújításáról döntött a kormány Pécsen, Vácon, Nagykőrösön, Karcagon, Kecskeméten és Budapesten.
 
Vitányi István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője felidézte gyermekkori emlékeit a helyi zsidóságról. Emlékeztetett rá, hogy a település lakosságának 11 %-a tartozott a hitközösséghez, a holokausztnak pedig 654 áldozata volt Berettyóújfaluról.
 
Muraközi István (Fidesz-KDNP), Berettyóújfalu polgármestere szerint az áldozatok emléke előtti főhajtás, valamint a szabad vallásgyakorlásnak és a hitélet reneszánszának jelképe a felújított zsinagóga.
 
Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke úgy gondolja, hogy az értékmegőrzés mellett a turizmus fellendítésében is szerepe lesz a zsinagógának. Hozzátette még, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból 15 projekt valósult meg a zsinagógával együtt a településen.
 
BG
Forrás: MTI/Fotók  Czeglédi Zsolt