DE: technológiai partnertalálkozót tartottak az egyetemek

Online zajlott az a partnertalálkozó, melyen a Debreceni Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Magyar Ipari Innovációs Matematikai Szolgáltatási Hálózat (HU-MATHS-IN) munkatársai adtak elő. A célkeresztben a mesterséges intelligencia igénybevétele, a modern technológiai eszközök használata és a gépi tanulási módszerek alkalmazása állt.  

A Debreceni Egyetem komputergrafika és képfeldolgozás tanszékének adjunktusa, Harangi Balázs a találkozón arról beszélt, hogy a gépi tanulási módszerek alkalmazása révén megkönnyíthető az orvosok munkája. Több projekt is fut ilyen alapokon, amely az egészségügy reformját is jelentheti.

Legutóbb például olyan kutatások során alkalmazták az efféle algoritmusokat, amelyek célja az volt, hogy súlyosságuk szerint osztályozzák a cukorbetegség miatt kialakuló szembetegségeket pusztán fotók alapján. A képeket szakemberek felcímkézték, és ezekből egy adatbázis készült. Az algoritmusok ezeket megtanulták osztályozni, és később olyan hibákat is észrevettek, amelyeket szemmel vizsgálva még az orvosok sem, legalábbis nem kötötték ahhoz a betegséghez az eltéréseket, amihez a gép viszont igen.  

 

Előrelépés az orvostudományban

Előrelépés az orvostudományban

 

Sokkal hatékonyabb és gyorsabb lehet ilyen módszerek használatával egy-ez diagnózis felállítása vagy maga a kezelési metódus kialakítása. Egy másik projekt keretében mobilapplikációt fejlesztettek, amellyel a laikusok is ki tudják szűrni a kóros bőrelváltozásokat, amellyel sürgősen orvoshoz kell fordulni. Az app is felismerő algoritmusok alapján működik.  

Nagy érdeklődés övezi azt a jelenleg is futó kutatást, amely a méhnyakrákszűrésben van az orvosok segítségére. Automatizáltan elemzik a citológiai leletfelvételeket, amellyel pontosabban tudnak dolgozni, és gyakorlatilag másodpercek alatt tudnak kialakítani egy személyre szabott kezelési metódust.  

 

M. A. 

Forrás: mti