Erdei bringaparkot adtak át Hajdúhadházán

Az Országos Bringapark Program keretében építették meg az erdei kerékpáros "singletrail" pályát.

A Kígyóösvény Erdei Bringapark nevet kapta a hajdúhadházi erdei "singletrail" pálya. Korábban Nagylapos néven volt ismert ez a terület, melyet legelőként hasznosítottak.
 
Akadályokat alakítottak ki a gyakorlottabb kerékpárosoknak technikai tudások fejlesztéséért
 
A teljes beruházás 31,5 millió Ft-ba került, melynek felét az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) közös pályázatán, az Aktív Magyarország Program részeként az Országos Bringapark Program támogatásaként nyerte el a város. Az önkormányzat saját forrásként 15 millió 750 ezer Ft-ot biztosított a projekt megvalósításához.
 
A bringapark jelenlegi területét az 1970-es években elegyengették és fákkal ültették be, így alkalmasnak tartották a projekt megvalósításának helyszíneként. A bringaparkot gyalogosan és kerékpárral az Arany János utca felől, egy fahídon keresztül lehet megközelíteni.
 
Az induláshoz és érkezéshez támpontként a pálya elején és végén 1-1 fa kaput helyeztek el.
 
Egy 16 négyzetméteres szociális épület található a bringapark területén. Az épületben vizes helyiséget és öltözőt is kialakítottak, valamint olyan tárgyi eszközöket, szerszámokat (pumpa, szerelő kulcsok) biztosítanak, amivel szükség esetén könnyedén megszerelhetik a kerékpárokat.
 
Az erdei kerékpáros „singletrail” pálya 130 méter hosszú, az útvonala pedig burkolatlan, a szintkülönbsége alacsony, az út szélessége egyenes szakaszokon 0,5-1 méter, kanyaroknál 1-1,5 méter. Annak érdekében, hogy a haladó szintű kerékpárosokat is kiszolgálja, a nyomvonalon a technikai tudás fejlesztésére is alkalmas fa, föld és murva akadályokat helyeztek ki.
 
Az első, Hullámok elnevezésű elem murvából készült és közel 10 méter hosszú. Ezt követi a North Shore egyenes, mely kb. 30 cm széles és 15 méter hosszú. Tovább haladva az úton akadályként palló szlalommal lehet találkozni, mely 30 cm széles és 15 méter hosszú. Az eddigi akadályokon tovább haladva a North Store szlalomelem bukkan fel, mely kb. 40 cm széles és 9 méter hosszú. A következő akadály két farakás egymás után, rakásonként közel 2,5 méter hosszúságban. A célegyeneshez érve 3,5 méter hosszú sziklakertet alakítottak ki.
 
A „singletrail” pálya kezdő és haladó kerékpárosok számára alkalmas technikai tudásuk fejlesztésére. Fából készített ülőpadokat helyeztek ki az útvonal mentél, hogy a látogatók megpihenhessenek és gyönyörködhessenek a természetben.
 
BG
Forrás: Dehír, DebreceniNap
A képek illusztrációk