Financial Times: Debrecen a világ legjobbjai közt

A világ legjobb befektetés-ösztönzési célpontjainak tízes listájára került fel Debrecen. A sikerhez hozzájárult, hogy a városban az utóbbi években több beruházás is megvalósult, illetve a Debrecen 2030 stratégia keretében is rengeteg fejlesztést is végrehajtottak: a sornak pedig még nincs vége.  Az egész megyében munkahelyek ezreit teremtették meg a befektetések. 

A híres Financial Times nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó divíziója, az fDI Intelligence világszintű felmérésén ért el szép eredményt a cívisváros, a világ legjobb befektetés-ösztönzési célpontjai közül Debrecen a tizedik legjobb. Ezen belül a kis és közepes városok kategóriájában az ötödik lett.  

 

A vasutat is felújították

A vasutat is felújították

 

Debrecen kimagasló eredménye a város megtervezett stratégiájának is köszönhető. A Debrecen 2030 stratégia egy 1,8 milliárd eurós fejlesztési program, melynek célja, hogy a várost infrastrukturális fejlesztésekkel lendítsék fel. Ennek keretében fejlesztették a repteret, a közlekedési infrastruktúrát, a déli ipari parkot, a vasúti logisztikai központot, az észak-nyugati gazdasági övezetet.  

2015-től számítva 680 milliárd forint folyt a városba külföldi befektetésekből, amely a tizedik helyig repítette a megyeszékhelyet. New York, Greater Montreal, Berlin, Hong Kong, Manama, Abu Dhabi, Düsseldorf, Dubai, és Zürich után következik Debrecen a listán.  

A befektetéseknek köszönhetően az egész megyében nőtt a foglalkoztatottság, a Hajdú-bihari megyeszékhelyen főleg. Összesen hatezerötszáz új munkahelyről van szó. A globális elismerés még inkább ösztönzőleg hathat a vállalatokra, és Debrecen még nagyobb fejlődésnek indulhat a jövőben.  

 

M. A. 

Forrás: mti