Gazdákat fognak képezni a Berettyóújfaluban épülő Agrárképzési Központban

Berettyóújfaluban a meglévő piac bővítésével közel 930 négyzetméter területen, a városközpontban hozzák létre az Agrárképzési Központot.

Az Agrárképzési központ létrehozását az Interreg V-A Románia-Magyarország program keretében valósítják meg a ROHU-359 projekt kódszámú „A foglalkoztatási arány és az üzleti környezet javításának integrált megközelítése Margitta és Berettyóújfalu kistérségek szintjén” elnevezésű pályázat keretéből.
 
Tovább fogják képezni a gazdákat annak érdekében, hogy növelni tudják a helyi termékek forgalmát
 
A Berettyó-Bihar Agrárképzési Központ nettó alapterülete 428,64 négyzetméter. Az épületben olyan vállalkozói készségeket fejlesztő képzési modulokat oktatnak majd, mint:
 
  •     Fenntartható vidéki jövedelemszerzési lehetőségek
  •     Helyi termékek
  •     Termék előállítás és értékesítés feltételei
  •     Támogatási és képzési lehetőségek
A várhatóan 1 év múlva elkészülő központ létrehozásával a cél, hogy a gazdák továbbképzésével növelni tudják a helyi termékek forgalmát.
 
A megvalósításra kerülő Agrárképzési Központ mellett további infrastrukturális fejlesztéseket is megvalósítanak: felújítják és átalakítják az önkormányzat tulajdonában álló nyilvános WC épületet, az árusítótéren a burkolatot felújítják, továbbá rekonstruálják a közmű hálózatokat és bővítik kapacitásukat.
 
Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere elmondta, hogy Margitta településsel több közös projektet is megvalósítottak az elmúlt időszakban.
 
Vitányi István országgyűlési képviselő szerint fontos a gazdák továbbképzése.
 
Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke felidézte, hogy amikor elindultak az interreges pályázatok, akkor fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy a határmenti településeknek össze kell fognia.
 
BG
Forrás: HAON, Dehir