Gólyákat engedtek szabadon a Hortobányi Madárparkban

A magyar forradalom és szabadságharc ünnepén tizenhárom gólyát engedtek szabadon a Hortobágyi Madárparkban. A Hajdú-Bihar megyei rezervátum területén több, a gólyákhoz hasonlóan korábban megsérült állat él.  

Március 15-én sérülésből felépült gólyákat engedtek el a Hortobágyon, szám szerint tizenhármat. A Madárpark kórházába sajnos rekordszámú sérült fehér gólya érkezett a tél során, őket sikerült a tavasz beköszöntével visszaengedni a természetbe. Az eseményt élőben közvetítették, amely visszanézhető az intézmény közösségi oldalán, ide kattintva is.

A Hortobágyi Madárkórház az országban egyedülálló intézmény, amelyet a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány működtet. Az intézménybe az egész ország területéről érkeznek sérült, beteg madarak, többnyire a vad állományból. A kórházban az ő ápolásuk és rehabilitációjuk folyik. A beteg madarak 30-40 százalékát sikerül egészségesen visszaengedni.

 

A visszaengedés

A visszaengedés

 

A fehér gólya hazánk egyik legismertebb költöző madara, a tavasz hírnöke, népi mondák alakja. 1999-ben az év madarává választották. Fokozottan védett fajnak számít, természetvédelmi értéke százezer forint.

Rengeteg madár balesetben pusztul el vagy sérül meg olyankor, amikor magasfeszültségű villanyvezetéknek repülnek. A szakemberek régebben műfészkeket telepítettek annak érdekében, hogy a madarak ezt látva inkább új fészkeket építsenek, távol a villanypóznáktól. Napjainkban több településen is tesztelik azt az innovatív technológián alapuló rendszert, amellyel hatásosabban lehet elkerülni a hasonló helyzeteket. Ehhez az oszlopkapcsoló eszközt alakították át.  

Ha már megtörtént a baj és a madár megsérült, akkor nagyon hamar elpusztulhat, de szerencsére egyre több madármentő egyesületet lehet hívni, ha sérült állatot találunk. A Mályi Madármentő Állomásra rendszeresen visznek be sérült állatokat, amelyek ellátásáról a felépülésig gondoskodnak. Amennyiben lehetséges, később visszaengedik őket a természetbe. Facebook oldalukon egy teszt is található, amellyel a gólyákról szerzett információinkat vizsgálhatjuk meg.  


A madármentőkről film is készült Az Ispotály - Szárnyak Sorsa címmel, amelynek előzetese itt nézhető meg.  
 

M. A. 

Fotó: mti/ Czeglédi Zsolt