Hajdú-Bihar megyében is új munkásszállókat alakítanak ki

Három Hajdú-Bihar megyei településen alakítanak ki új munkásszállókat az Innovációs és Technológiai Minisztérium “Munkásszállások kialakítása” programjának keretén belül. Országosan összesen nyolc teljesen újat építenek, négy épületet pedig erre a célra újítanak fel.  

A "Munkásszállások kialakítása" program már az ötödik kiírásánál tart, ennek keretében újítanak fel négy, és építenek fel nyolc épületet. A munkavállalók mobilitása és jólléte a cél. Fontos, hogy ne csak a főváros és az agglomeráció, hanem más megyék is népszerűek legyenek munkavállalás szempontjából, ennek egyik pillére a megfelelő szállások kialakítása.  

Hajdú-Bihar megye az ötödik kiírás keretében Balmazújvárosban, Hajdúnánáson és Hajdúböszörményben építhet új munkásszállót. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megye gazdagodhat új férőhelyekkel.  
 
 
Hostel
Hostel
 

Összesen közel 4,7 milliárd forint összegű kormányzati támogatás segítségével növelhetik a férőhelyek számát, a tervek szerint 1645 új férőhely létesül a program legújabb tenderén belül. Önkormányzatok, önkormányzati társulások és gazdasági társaságok nyújthattak be támogatási igényt legalább 80, de legfeljebb 200 férőhelyes munkásszállás építéséhez vagy felújításához az ITM közleménye szerint. A továbbiakban is várhatók bővítések. 

Idén áprilisban újítást is vezettek be, módosultak a minimális felszereltséggel és szolgáltatásokkal kapcsolatos elvárások. A munkások számára sokkal komfortosabb lakóegységeket létesíthetnek így a kivitelezők.  

A korábbi négy kiírás eddig 4540 férőhelyet biztosított összesen Hajdúböszörményben, Kecskeméten, Marcaliban, Mórahalmon, Nyírbátorban, Orosházán, Szentgotthárdon, Újszentivánon, Veszprémben és Zalaegerszegen.  
 

 

M. A. 

Forrás: mti