Hajdú-Bihar megyében megkezdte működését az OMSZ sürgősségi ügyeleti rendszere

Hajdú-Bihar megyében 2021. július 1-jén megkezdte működését az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) sürgősségi ügyeleti modellprogramja.

A programhoz eddig 18 telephely csatlakozott, ahol minden helyszínen speciális járművekkel, felszereléssel és magasan képzett szakemberekkel indult el az ügyeleti szolgálat.
 
Az OMSZ át fogja venni a sürgősségi ügyeleti ellátást a háziorvosoktól
 
A céljuk, hogy átvegyék a háziorvosoktól a sürgősségi ügyeleti ellátást és felgyorsítsák, javítsák a betegellátást.
 
A tervek szerint jövőre az OMSZ fogja üzemeltetni a sürgősségi ügyeletet az ország teljes területén.
 
A következő hetekben lezáródnak az adminisztrációs folyamatok, majd később újabb telephelyek csatlakozhatnak a rendszerhez. Az átállás ideje alatt az ügyeleti ellátás folyamatos marad mindenhol. Az új rendszerben és Hajdú-Bihar megye 21 pontján (köztük 10 járási központban) "kijáró" ügyelet fog működni.
 
A mentésirányító központban fogadják az ügyeleti hívásokat és a kapott információk birtokában indítják a betegekhez az ellátást nyújtó egységet (ügyeleti vagy mentőautót).
 
A járási központokban a betegek ellátását orvosok, máshol orvosok mellett diplomás ápolók és felsőfokú végzettségű ápolók végzik. A mentőtisztek önálló döntési és beavatkozási jogkörrel vannak felruházva, diplomás szakemberek, akik gyakorlatuk és kompetencia vizsgáik alapján orvosi beavatkozásokat is végezhetnek.
 
Az új ügyeleti rendszerben megnő a helyben végezhető vizsgálatok és ellátások köre. Azok a betegek, akik ügyeleti ellátásra mennek a járási központokba, ott megkaphatják a kórházi ellátást nem igénylő laborvizsgálatot, gyógyszeres vagy akár infúziós kezelést, betegmegfigyelést. Ennek köszönhetően nem minden esetben lesz szükség a betegek kórházi beutalására és csökkenhet a kórházi kapacitás szükségtelen igénybevétele, továbbá a betegeknek sem kell nagyobb távolságot megtenniük.
 
BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk