Hajdú-Biharban fejlesztik a kerékpárutat a 33-as főút mentén

Hajdú-Bihar megyében folytatják a kerékpárutak fejlesztését. 700 millió forint összegű beruházással, 7 kilóméter hosszú kerékpárút alapkövét tették le Nagyhegyes határában, a 33-as főút mentén.

A Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára, a térség országgyűlési képviselője szerint a munkába járás mellett a turizmusban is új fejezetet nyitott a kerékpározás. Ez az útszakasz a Nagyhegyes határában található körforgalomtól a 33-as út mentén, a látóképi csárdáig vezet és részévé válik a Debrecen-Hortobágy-Tisza tó kerékpárútnak. A BMW autógyár építése miatt át kell tervezni néhány csomópontot Debrecen határában, utána kezdődhet el a kerékpárút építése.
 

A nagyhegyesi kerékpárút alapkőletétele
 
Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke elmondta, hogy a fejlesztéseknek és tervezett útépítéseknek köszönhetően, 4 éven belül körbe lehet majd tekerni a Debrecen-Nagyhegyes-Hajdúszoboszló-Ebes-Debrecen kerékpárút hálózatot.
 
Hajdú-Bihar megyében a 2021-2027 évig tartó költségvetési ciklusban 77 kilométer kerékpárút építését tervezik. Pajna Zoltán hozzátette még, hogy 200 millió forint áll rendelkezésre a Hajdúdorog-Hajdúnánás, a Debrecen-Vámospércs és a Debrecen-Bocskaikert közötti kerékpárutak tervezésére.
 
Elkészült a Derecske-Sáránd közötti kerékpárút, de év végére a Sáránd és Mikepércs közötti útszakasz építése is befejeződik.
 
Nagyhegyes független polgármestere, Bajusz Istvánné emlékeztetett rá, hogy 2012-ben városuk és Hajdúszoboszló között, 2014-ben pedig Nagyhegyes és Balmazújváros között épült kerékpárút. A beruházásnak köszönhetően végre Debrecen felé is elindulhatnak.
 
Bajusz Istvánné elmondta, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség segítségével 700 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyertek el kerékpárutak építésére. A beruházás befejezése, a tervek szerint ősszel várható.
 
Varga Olivér a Road Mérnökiirdoa Kft ügyvezetője ismertette a részleteket: 2,5 méter szelességű, fél-fél méteres padkával szegélyezett kétirányú kerékpárutat építenek a nagyhegyesi körforgalomig. A kerékpárút mentén 670 db fát ültetnek el.
 
 
BG
Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt