Hamarosan egy mobilapplikáción figyeli a rendőrség hogyan közlekedünk Hajdú megyében is

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság OBBPoint elnevezésű applikációja sebességalapon működő hűségpontrendszert vezet be, amellyel jutalmazzák a szabályosan közlekedőket. Az alkalmazás használata 2021 augusztusában indul és Hajdú-Bihar megyében is alkalmazható.

Az alkalmazás letölthető lesz androidos vagy IOS változatban is, melyhez email címmel való regisztráció szükséges.
 
Az OBBPoint alkalmazás méri a sebességet
 
Az OBBPoint aktív állapotában azoknak a járműveknek a sebességét méri, ahol bekapcsolták az alkalmazást és a vezető nem lépte túl a sebességhatárt. Ebben az esetben jutalompontokat ad a program a sofőrnek. Berzai Zsolt alezredes elmondta, hogy terveik szerint ezeket a jutalompontokat különböző üzletekben és szolgáltatóknál fogják tudni beváltani kedvezményekre és ajándéktárgyakra. Minden attól függ, hogy a szponzorok miket ajánlanak fel.
 
A program szoftvere helykoordináták alapján tudja, hogy egy adott útvonalon milyen sebességhatárokat kell betartani. Még az időszakos korlátozások beazonosítására is képes. Olyan helyzeteket nem vesz szabálysértésnek, ahol előzéshez túllépi a sofőr a megengedett sebességet, feltéve akkor, ha visszatér a manővert követően a sávjába és lelassít.
 
A sofőrök mellett a gyerekek és az utasok is gyűjthetnek pontokat. Úgy tervezték meg az alkalmazást, hogy egyszerre két telefonon is futtatható legyen. A gyerekek a számukra kifejlesztett applikáción rendőr figurákat öltöztethetnek fel, valamint speciális eszközökkel szerelhetik fel őket.
 
Az ORFK bízik benne, hogy a számítógépes játékokra nyitott gyerekek ösztönzőleg fognak hatni a sofőrökre, hogy betartsák a közlekedési szabályokat.
 
A felnőttek sem maradnak ki a versenyből, mert az elért pontszámok alapján rendfokozatokat kapnak és később ajándék sorsolásokon vesznek részt.
 
Jogi akadálya nincs annak, hogy a rendőrség jutalmazza az OBBPoint program szerint szabályosan közlekedőket. Vezetés közbeni pontgyűjtés során és a pontok beváltásakor sem kezelnek adatokat. Az alkalmazást bármikor ki és be lehet kapcsolni, nincs autóhoz kötve.
 
Berzai Zsolt hozzátette még, hogy nem zárja ki annak a lehetőségét, ahol az app szerint rendszeresen túllépik a sebességhatárt, felvegyék a rendőrség által sebességmérésre javasolt útszakaszai közé.
 
BG
Forrás: MTI, Police, Közlekedésbiztonság
A képek illusztrációk