Jelzőrendszeres távfelügyeleti szolgáltatást indított a LifeMax Püspökladányban

A LifeMax Egyesület korábban Debrecenből látta el feladatait, de egy támogatási pályázatnak köszönhetően több mint 200 millió forintból két településen távfelügyeleti szolgáltató központot nyit az idősek ellátása érdekében.

A LifeMax Egyesület a GINOP-5.1.7-17-2020-00437 azonosítószámú, „Jelzőrendszeres távfelügyelet szolgáltatás kialakítása az Észak-és Dél-Alföldi Régióban” elnevezésű projekt megvalósítására 66.28 %-os támogatási intenzitással 206 millió 385 ezer 267 forint támogatást kapott.
 
Az idősek telefonon keresztül tudnak jelzést adni a diszpécserközpontnak
 
A projekt keretében 2 helyszínen, Békésen diszpécserközpontot, míg Püspökladányban szolgáltatóközpontot hoz létre.
 
Winter Tamás, a LifeMax Egyesület jelzőrendszeres segítésnyújtásért felelős munkatársa szerint jelentős eredménynek számít a pályázat elnyerése. Az ügyfelek egy náluk kihelyezett GPS-sel és SIM kártyával ellátott készüléken keresztül tudnak jelzést adni a diszpécserközpontnak. A készüléken csak 1 gomb van mindössze, amely érzékeli, ha az ügyfél elesett vagy elhagyta otthonát, vagy épp valami oknál fogva megszűnik a jelzés. A diszpécserszolgálat 24 órás ügyeletet jelent, ahol a munkatársak elvégzik a szükséges irányítást. A diszpécserek között több mentőtiszt, ápoló és szakápoló van, de havonta vizsgázniuk kell, hiszen lehet, hogy távsegítségben kell egy újraélesztést irányítaniuk.
 
Az ügyfelek adatait egy rendszerben rögzítik, melybe az értesítendő személyeket is feljegyzik.
 
A püspökladányi központban megújuló energiával biztosítják az áramellátást. Az épületben 6 iroda, konyha és számítógéppel felszerelt munkaállomások található.
 
Az egyesület vállalta a projekt keretében, hogy 15 fő hátrányos és 15 fő nem hátrányos helyzetű személyt foglalkoztat.
 
BG
Forrás: LifeMax, Haon