Jövőre már gyártani fogják a hazai vakcinát

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 2022 második felében már megkezdik a hazai koronavírus-elleni vakcina gyártását. A debreceni Nemzeti Oltóanyaggyár felépülése és a DE által fejlesztett vakcinák engedélyezése után indulhat meg a sorozatgyártás.  

Palkovics a bejelentést a hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara székházában tette. Elmondta, hogy kifejezetten a Covid-19 elleni védőoltások magyar verzióját fogják az oltóanyaggyárban előállítani, amelyet a Debreceni Egyetem fejleszt épp a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együtt.  
 
 
Oltóanyag
Oltóanyag
 
 
Az oltóanyaggyárat 6-7 milliárdból építik fel a cívisvárosban, további 49 milliárdot költenek még egyéb fejlesztésekre. Mivel a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségűvé nyilvánította a gyár felépítését és a vakcina fejlesztését, ezért igen hamar elkészülhetnek a beruházással. Palkovics szerint 2022 végén már megkezdődhet a magyar vakcina sorozatgyártása. A kutatók már túl vannak az állatkísérleteken, ezért ilyen biztosak a dátumban.  
 
A Debreceni Egyetem munkatársaira nagymértékben számítanak a fejlesztések során. Külön erre a célra alapított a DE egy gazdasági társaságot, amely a fejlesztésekért felel. Emellett további vakcinák beszerzése és forgalmazása is rajtuk keresztül történhet majd.  

 

M. A. 

Forrás: mti