Keresettek a felújítandó lakások a megyében

A lakásfelújítási támogatások iránti kereslet az ingatlan.com felmérése szerint rendkívül népszerű, Hajdú-Bihar megyében is ennek függvényében változott például a használt lakások és házak iránti kereslet. Jóval nagyobb az érdeklődés irántuk, mint korábban, huszonhárom százalékkal nőtt a felújítandó ingatlanok iránti kereslet.  

Az ingatlan.com elemzése rámutat, hogy országosan is nagyobb érdeklődés övezi a felújítandó lakóingatlanokat, mint korábban - minderre harmincezer hirdetésre vetített felmérésük szolgál bizonyítékképp. 2021 első negyedévében az érdeklődések harmada ilyen ingatlanra érkezett, derül ki a számokból.  

A felújítandó lakások a hirdetések alapján olcsóbbak, mint a kulcsrakészek, amelyekbe csak be kell költözni. Országosan főleg a Pest megyén és fővároson kívüli területeken érezhető a változás, a négyzetméterenkénti árakban is van különbség felújítandó és felújított közt. A megyeszékhelyeken a korszerűsítendő lakóingatlanokat 320 ezer forintos átlagos négyzetméteráron hirdették a tulajdonosok, felújítottak esetén ez a szám 417 ezer forint átlagosan. A Hajdú-Bihar megyei számítások alapja a jelenleg nagyjából 3700 interneten fenn lévő hirdetés. A felújítandó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára ezek alapján 320 ezer forint, a felújítottak esetében 453 ezer forint. 
 
 
A felújított lakások drágábbak
A felújított lakások drágábbak
 

Településekre lebontott elemzést is tartalmaz az ingatlan.com felmérése, ezek alapján elmondható, hogy Hajdúszoboszlón 260 ezer forint volt a felújítandó lakások négyzetméterára a mért időszakban, Hajdúböszörményben ugyanez a szám 203 ezer forint, Hajdúsámsonban 238 ezer forint, Berettyóújfaluban 202 ezer forint, Balmazújvárosban 165 ezer forint volt.  

Mivel az állam rendkívül kedvező hitelcsomagokat kínál, valamint lakásfelújítási támogatást is igényelhetnek a gyermeket nevelők vagy tervezők, az érdeklődés eltolódott azon lakások irányába, amelyeket olcsóbban meg lehet szerezni, de renoválni kell.  

Hajdú-Bihar megyében is változtak a számok, de a legnagyobb arányban Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Tolna és Nógrád megyékben érdeklődtek felújítandó lakások és házat iránt. A megyékben ez a 2020-as adatokhoz képest öt százalékpontnyi növekedést jelent. Hajdú-Bihar megyében 23 százalékkal nőtt a kereslet az előző évhez képest.  

 

M. A. 

Forrás: mti, dehir.hu