Megszépült a berettyóújfalui könyvtár

A 21. századnak megfelelő tereket alakítottak ki a berettyóújfalui könyvtárban, ahol újranyitást követően várják az olvasókat.

Berettyóújfalu belvárosában található a régi városháza épületében a település könyvtára. Az épületet 1874-ben kezdték el megépíteni, amikor a korábbi városvezetőség úgy gondolta, hogy gazdagítani kell a várost egy szép községházával. A községházát 1875-ben fejezték be, mely a település első emeletes épülete volt Berettyóújfaluban.
 
Felújították a könyvtárat 
 
A városháza az újkori rendszerben elveszítette betöltött szerepét és az állapota is leromlott. Az ezredfordulón még egy kisebb felújítás elvégeztek az épületen, de azóta megérett a helyzet a külső és belső megújítására.
 
Egy kis időutazást tartva korábban az épületben cukrászda és kaszinó is működött, de egy ideig a Kelet Népe folyóirat első néhány számát is itt nyomtatták. Jelenleg a Bihari Múzeumnak és a Sinka István Könyvtárnak ad helyet a létesítmény- ismertette Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere.
 
Az elmúlt közel 150 évben az épület állaga leromlott, majd meghirdetésre került a Nyeregre fel! pályázat, amelyet Berettyóújfalu, Zsáka és Bakonszeg közösen nyújtott be.
 
A 63 millió forintos pályázatból megvalósították utólagosan a talajvízszigetelést, a teljes külső homlokzat és 86 db külső nyílászáró felújítását, továbbá korszerűsítették a világítást és belül is felújították az épületet. Akadálymentesítés céljából liftet építettek be és egy akadálymentes mosdót alakítottak ki, teljessé téve az épület használhatóságát- ismertette a felújítás részleteit a polgármester.
 
A könyvtár munkatársai a mesteremberek levonulását követően azonnal munkához láttak. Átrendezték a könyvtári tereket, mert úgy gondolták, hogy a felújítással együtt olvasóbaráttá alakítják a környezetet, figyelembe véve az olvasók igényeit.
 
A gyermekkönyvtárban játszósarkokat alakítottak ki, hogy a gyerekeknek kedvük legyen betérni a helyiségbe. Kialakítottak egy rendezvénytermet a kamasz korosztály számára, ahol megtalálhatják helyüket és hasznosan tölthetik el szabadidejüket- ismertette a részleteket Szémánné Veres Gabriella a Sinka István Városi Könyvtár vezetője.
 
A könyvtárban háromezer olvasójuk 50 ezer könyv és kiadvány között válogathat. Az első emeleten jelenleg a Bihari Múzeum kiállítótereinek a berendezése zajlik. Nyáron nagyon sok meglepetéssel várják a látogatókat.
 
BG
Forrás: Dehir