Mesterséges intelligenciával mentik meg a Hortobágyon élő vadlovakat

A Debreceni Egyetem kutatói drónokkal vizsgálják a Hortobágyi Nemzeti Park területén élő Przewalski-lovak életmódját. A begyűjtött adatokat a Microsoft Azure programjában rögzítik további elemzésre.

Számos veszélyeztetett állatfaj él Magyarországon, de kevesen tudják, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park területén a pentezugi bioszféra-rezervátum területén félvad körülmények között él a világ legnagyobb vadló állományából 300 példány.
 
Drónfelvételeket készítettek a lovakról, majd mesterséges intelligencia segítségével kielemeztek
 
A világon mindössze 2000 Przewalski-ló él, ezért fontos, hogy hazánkban milyen nagy számban élnek félvadon körülmények között.
 
A vadlovak eredeti élőhelye Mongóliában van, de épp Magyarországról kezdik el fokozatosan visszatelepíteni őket, ami egy sokéves tenyésztési központnak köszönhető.
 
A vadlovak megmentéséért 2018-ban fogott össze a Hortobágyi Nemzeti Park, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék, valamint a Microsoft.
 
Az egyetemen jött létre az egyik hazai Mesterséges Intelligencia Tudásközpont, ahol a legújabb technológiai tudás és a megfelelő szoftveres háttér összpontosul annak érdekében, hogy a hallgatók és mentoraik egyedi kutatásokat valósítsanak meg. Az MI Tudásközpontok hozzájárulnak a digitalizáció beépüléséhez a haza felsőoktatási intézményekbe, amivel még versenyképesebb tudást szerezhet a jövő nemzedéke.
 
A kutatók drónokat használtak a vadlovak viselkedésének elemzéséhez, amivel lassítható felvételeket készítettek és a Microsoft által biztosított MI alkalmazással dolgoztak fel néhány perc alatt. Jelenleg már azon dolgoznak, hogy a technológia segítségével hogyan tudják azonosítani az egymáshoz hasonlító lovakat.
 
Barta Zoltán egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék vezetője hangsúlyozta:
 
"Ez a projekt nemcsak azért fontos, mert segít egy veszélyeztetett faj megmentésében, hanem azért is, mert ezen keresztül meg tudjuk mutatni, hogy Magyarországon össze lehet hozni a természetvédők közösségét a mesterséges intelligencia használók és fejlesztők közösségével. Kettőjük együttműködésével pedig egy teljesen új dolgot lehet létrehozni, ami még tovább segíti a természetvédelmet."
 
A megszerzett kutatási eredményekkel már javasolni tudják a kollégáknak, hogyan tudják meghonosítani a Przewalski-lovakat. A tervek szerint a Microsoft támogatott rendszerét Mongóliában is alkalmazzák majd.
 
Kerekes Viola, a Hortobágyi Nemzeti Park projekt koordinátora szerint a mesterséges intelligencia segítségével nagyon sok időt lehet megspórolni és a munkájukat is hatékonyabban tudják elvégezni.
 
BG
Forrás: Dehír, Debreceni Egyetem oldala
A képek illusztrációk