Napelemet telepített a hajdúsági vágóhíd

A járási startmunka mintaprogram keretében, a kormány 18,5 millió forintos támogatásával a Hajdúsági Vágóhíd és Húsfeldolgozó Üzem energetikai beruházást valósított meg.

Hoffmann Imre, közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár az átadáson elmondta, a helyszínen 150 napelemet helyeztek el, az ennek segítségével keletkezett áram túlnyomó részét az üzem hasznosítja, a felesleget az E.ON áramrendszerébe táplálják. Hozzátette: a beruházással elért energiamegtakarítás révén egyrészt csökken az önkormányzati üzem áramszámlája, másrészt nem emelkedik a közétkeztetésben felhasznált húsok és húskészítmények ára, továbbá a klímavédelem is megvalósul. Évi 2,4 millió forint megtakarítást eredményez a most elkészült beruházás - derült ki a beruházás tájékoztatójából.

hajdusagivagohid-napelem

Hoffmann Imre elmondta: a Belügyminisztérium a járási startmunka mintaprogrammal a jövőképpel rendelkező önkormányzatok felzárkózását segíti. Hajdúböszörmény életében jelentős mérföldkő volt a Hajdúsági Vágóhíd és Húsüzem létrehozása, amihez a BM 2017-ben 244 millió forinttal, majd 2018-ban 40 millió forinttal járult hozzá - emlékeztetett a helyettes államtitkár. Kiss Attila, a város polgármestere azt hangsúlyozta, hogy nemcsak értékteremtés zajlik a startmunka mintaprogram keretében, hanem a fenntarthatóságot és a működtetés költségeinek csökkentését is szem előtt tartják. A következő - román-magyar - projektben a Böszörmény Kincse néven előállítandó termékek piacra jutását kívánják megvalósítani - fűzte hozzá.

 

MTI/T.D.