Népszerűsítik a futást Hajdúböszörményben is

Rekortán borítású futókört alakítottak ki az ország kilenc nagyvárosában az Aktív Magyarország programon belül. 600 millió forintba került a teljes beruházás, a pályázaton korábban nyertek a települések eltérő összegeket kényelmes és korszerű futóutak létrehozására. Az átadásokat követően versenyt is rendeznek majd a pályákon, illetve más helyszínek, többek közt Hajdúböszörmény is otthont ad az eseménynek. 

A futást népszerűsítendő alakították ki a sporthoz szükséges megfelelő infrastruktúrát a kilenc városban. Egerben, Gyömrőn, Kaposváron, Kazincbarcikán, Kiskőrösön, Miskolcon, Székesfehérváron, Veresegyházán és Veszprémben Készítették el a rekortán, azaz ízületkímélő, helyszíni öntéssel készült gumiborítású futóköröket.  
 
 
A rekortán
A rekortán
 

A kilenc pályából hét legalább egy kilométer hosszú lesz, kettő pedig nagyjából 800 méteres. Az átadást követően futóversenyt is szerveznek, amelynek többszázezer forintos összdíjazása lesz – a városok versenyeznek majd május végén. Több helyszínen rendezik meg az eseményt, várhatóan Budapesten a kőbányai Sportligetben és Békásmegyeren, Gödöllőn, Kaposváron, Hajdúböszörményben, Pápán, Szegeden és Székesfehérváron. 

A cél, hogy a résztvevők az adott napon minél több kilométert fussanak, gyalogoljanak az új futókörön. Az a város, amelynek képviselői a legtöbb kilométert mentek, 250 ezer forintot kap, a második helyezett 150 ezer forinttal lesz gazdagabb, a dobogó harmadik helyén álló pedig 100 ezer forintot tehet be a város kasszájába. Az összegek a futópályák fejlesztésére fordíthatók. 
Az Aktív Magyarország program megléte óta összesen 1,3 milliárd forint támogatásban részesítette a pályázatain résztvevőket. Bringaparkokat, vasalt utakat, görparkokat építettek, mászótermek és sziklamászó iskolák létesültek.  

 

M. A. 

Forrás: mti