Balmazújváros: komplex ökológiai hatása van a helyreállításoknak

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatói a Nagy-szik tavat vizsgálva bebizonyították, hogy egy-egy ökológiai katasztrófa vagy emberi beavatkozás utáni helyreállítás nemcsak a megcélzott csoportokra, hanem a teljes ökoszisztémára hatással van.  

A Balmazújvároshoz közel eső Nagy-szik rehabilitációját sikeresnek ítélték az ELKH  kutatói, újabb madárrajok tanyáznak itt az apróbb termetű lények szaporodásnak indultak, új fajok jelentek meg a környéken. Mindez a Life + projekt keretén belül történhetett meg, melynek során a kutatók az I. világháború előtti állapotokat akarták a környéken visszaállítani. Elsősorban az itt pihenő nagytestű madaraknak akartak kedvezni, de a teljes helyi ökoszisztémára pozitív hatással volt a változás.

A Nagy-szik  

A Nagy-szik

Az európai viszonylatban egyedülálló szikes területek közül a Balmazújvároshoz közel található Nagy-szik rehabilitációját azért kezdték el, mert a két világháború közt leromlott az állapota, nem az adottságainak megfelelően kezelték. A helyreállítási munkálatok után a kutatók utánkövetéssel figyelték az itt élő flórát és faunát. Az eredeti állapot szerintük visszaállt. 


A hagyományos legeltetésre tértek át a környék mangalicatenyésztői, az állatok táplálkozásukkal megakadályozták bizonyos növényfajok elszaporodását, így ők is nagyban hozzájárultak az állapotvisszaállításhoz. A teljes tanulmányi összegzés ide kattintva érhető el.  

 

M. A. 

Fotó: elkh.hu