Ezekre érdemes figyelni férfi kabát vagy dzseki vásárlása során

Vajon milyen egy tényleg jó férfi kabát? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha új dzsekire van szükség? Néhány alapvető kritériumot nem árt átgondolni, hiszen kabátot jó esetben nem 1-2 hónapra, de nem is egy szezonra vesz az ember. A legfontosabb egyértelműen, hogy kényelmes és meleg legyen, de persze lényeges a szín, a szabás és a vastagság egyaránt. Ebben a cikkben arra a kérdésre adjuk meg a választ, hogy mire érdemes figyelni, ha új kabátra vásárlására van szükség. 

Minőségi átmeneti és téli kabát

Egy dzsekit nem egy szezonra vesz az ember, így nagyon nem mindegy, hogy milyen minőséget választunk. A Barbour brit ruhamárkát még 1894-ben alapították meg, amely eredetileg olajosvászon kabátokkal foglalkozott. A vízálló és tartós megoldásnak köszönhetően idővel egyre népszerűbbé váltak, ennek hála pedig a mai napig folyamatosan rukkolnak elő újdonságokkal. 

 

Egy outdoor dzseki remek választás a vidéki életmódot kedvelőknek, akik számára fontos a minőség, a praktikusság, de szempontnak tartják a színt és az anyag használatot is. Az időtállóság fontos, hiszen aki beruház egy drágább kabátra, az biztos nem szeretne a következő évben újra végigjátszani az egész folyamatot. A Howden lezser és könnyű változat például egy rejtett cipzárral ellátott, hat zsebes modell, amit praktikus hőzózsinórral egészítettek ki. A finom hímzésnek hála pedig igen egyedi az amúgy limitált és szezonális darab. 

A kényelem kérdése

A vásárlásnál további kérdés, hogy az adott típus mennyire kényelmes hosszabb távon. Sok esetben töltjük a napjainkat a szabadban, még a téli időszakban is, így ilyenkor nagyon nem mindegy, hogy mit viselünk. Gondoljuk tehát át, hogy milyen körülmények között hordjuk majd az adott kabátot, valamint vegyük figyelembe azt is, hogy mennyi időt töltünk odakint. Amennyiben tömegközlekedést használunk, esetleg szívesen sétálunk a városban gyalog, akkor mindenképpen jól fog jönni egy meleg és praktikus Barbour kabát. 

 

Ezzel szemben a dzsekiket főként az őszi és a tavaszi hónapokban vesszük elő, hiszen ilyenkor megfelelő komfortot nyújtanak. A fagyos és havas időjárásban sokkal jobb választás egy életmentő bélelt és vastag téli kabát. Egy ízlésesen kiválasztott és jól kombinálható darab remek társ a mindennapokban, így a kiválasztott férfi kabát minden esetben harmonizáljon a gardrób többi darabjával. Vegyük figyelembe az alkatunkat, hiszen ebből kiindulva könnyebben jutunk döntésre. 

 

A “V” testalkattal, tehát széles és izmos vállakkal, karcsú derékkal rendelkező, izmos lábakkal megáldott személyeknek szinte minden jól áll. Szemben a “H” testalkatú férfiaknak, akiket a sors egyenes vállakkal, széles derékkal és nem túl keskeny csípővel áldott meg. Náluk a szűkebb fazonok jöhetnek szóba, míg a “T” testalkattal rendelkezőknek inkább a hosszabb kabátok között érdemes nézelődniük. Ők azok, akik széles vállakkal és hosszú lábakkal élik mindennapjaikat. 

 

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kabátnak minden esetben passzolnia kell a személyiségünkhöz és a stílusunkhoz. 

 

J.M