Így szüntethetők meg a dugulások egyszerűen

A konyhai és fürdőszobai dugulások miatt akár használhatatlanná válhat a fürdő vagy a konyha, ezért azonnali megoldásra van szükség. Az alábbi cikkben annak jártunk utána, mit tehetünk a dugulások kialakulásának megelőzése és megszüntetése érdekében.

A problémák megelőzése egyszerűbb, mint a javításuk. Ez az alapvető igazság érvényes a lefolyók dugulásával kapcsolatban is. A közhiedelemmel ellentétben a dugulásokért nem a konyhai zsíros szennyeződések felelősek, hanem a mosogatószerek adalékanyagai, illetve állagjavító összetevői okolhatók. A habzást követően ezek ragacsos réteget képeznek a lefolyók falán, amelyeken megtapadnak a különböző ételmaradványok, így idővel makacs akadályokat hoznak létre a távozó víz számára. Szerencsére a megelőzés könnyedén elvégezhető. Ennek alapvető lépése gyümölcsszűrő használata, ami megakadályozza, hogy a nagyobb ételdarabkák – fürdőszoba esetén haj- és szőrszálak – a lefolyóba kerüljenek.
 
Emellett érdemes havi rendszerességgel forróvizes öblítést végezni. Ehhez nincs szükség másra, csupán egy vízforralóra. Forraljunk fel másfél liter vizet, majd zúdítsuk a lefolyóba. A forró víz természetes oldószer, ami jelentős mennyiségű lerakódást képes ilyen módon magával vinni.
A forró víz abban az esetben is jó szolgálatot tesz, ha már kialakult dugulással kell megküzdenünk. Elsőként tegyünk egy próbát, maga a forrásban lévő víz elégséges megoldásnak bizonyul-e. Teljes dugulás esetén sajnos ritkán járunk sikerrel, de egy próbát megér a dolog.
 
Ha nem jártunk sikerrel, kezdjük manuális megoldásokkal. Használjunk hurkapálcát vagy olyan rugalmas eszközt, amit a lehető legmélyebbre juttathatunk a lefolyóba. Ezek sok esetben alkalmasak a szennyeződések kipiszkálására, illetve a dugulások átütésére. Sajnos félmunkát végezhetünk ilyen módon, hiszen a szennyeződések zöme ott marad a lefolyók falán, amin további lerakódások fognak képződni.
 
Éppen ezért érdemes ilyenkor is a forróvizes megoldáshoz folyamodni. A hatékonyság javítása érdekében kezdjük szódabikarbónával és ecettel a műveletet. Szórjunk három-négy evőkanál szódabikarbónát a lefolyóba, majd 2-3 deciliter ecettel öblítsük le. Az így készített elegy természetes és lebomló oldószerként funkcionál, ami hatékony lehet a kevésbé makacs dugulások megszüntetése esetében. Fél óra eltelte után végezzünk forróvizes öblítést.
 
Amennyiben nem jártunk sikerrel, érdemes tennünk egy próbát a bórax nevű szerrel is. Noha hajlamosak vagyunk háztartási vegyszerként tekinteni rá, a bórax tulajdonképpen nátrium-tetraborát, ami a bórsav nátriummal alkotott sója. Mivel élelmiszerekben adalékként is hasznosítják, ezért biztonságosnak tekinthetjük, ugyanakkor nagyon fontos megjegyezni, hogy a bórax név alatt elsősorban a nátrium-tetraborát dekahidrátot értik, illetve emellett használják a többi hidrát és anhidrát változatra is.
 
A lefolyótisztítóként forgalmazott bórax nem alkalmas élelmiszeradalékként, de tisztítószerként biztonságosan használható. Egy tölcsér segítségével juttassunk nagyjából két deciliter bóraxot a lefolyóba, majd 15-20 elteltével forró vízzel öblítsük le. Ha szükséges, ismételjük meg a folyamatot.
Ha továbbra is fennáll a dugulás, jöhetnek a kereskedelmi forgalomban kapható lefolyótisztítók. Esetükben kiemelten fontos, hogy betartsuk a használati utasítást. Soha ne keverjük össze a különböző készítményeket!
 
J.M