50 százalékkal nőtt Hajdú-Bihar megye vendégforgalma

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója közölte, hogy Hajdú-Bihar megyébe 42 milliárd forint áramlott az elmúlt hét évben turisztikai fejlesztésekre, a vendégforgalom pedig 50 százalékkal nőtt 2010-hez képest.

Guller Zoltán kiemelte, hogy tavaly 518 ezer vendég 1,5 millió vendégéjszakát töltött el a megye kereskedelmi szálláshelyein. A belföldi turisták száma 43 százalékkal, a külföldieké 66 százalékkal nőtt a térségben, a szálláshelyek árbevétele tavaly elérte a 9,3 milliárd forintot, ami hét év alatt 80 százalékos bővülést jelent. Hajdúszoboszlón 5,5 milliárd forint, Debrecenben 3,5 milliárd forint volt a szálláshelyek árbevétele 2017-ben - ismertette Guller Zoltán. A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a kormány új fejlesztési koncepciója turisztikai térségekben, desztinációkban gondolkodik. Ilyen kiemelt turisztikai térség a Debrecen-Hajdúszoboszló és a Hortobágy-Tisza-tó desztináció.

 

50 százalékkal nőtt Hajdú-Bihar megye vendégforgalma

Kiemelt turisztikai térség a Debrecen-Hajdúszoboszló és a Hortobágy-Tisza-tó desztináció

 

Tasó László, a Miniszterelnökség államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a turisztikai ágazat fejlesztésének eredményeként megnőtt a nyelveket beszélő fiatalok munkalehetősége a térségben. "Magyarország kormányának komoly, erős, határozott szándéka a turisztikai ágazat fejlesztése" - tette hozzá az államtitkár. Pósán László országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a Debreceni Egyetemen tanuló több mint ötezer külföldi hallgató is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy hazájukban megismerjék Debrecent, Magyarországot. A politikus szerint a konferenciaturizmus, az egészségturizmus, a vallási- és a fesztivál turizmus terén még komoly tartalékok vannak Debrecenben.

 

MTI/T.D.